Számolj le a vashiánnyal, erőlködés nélkül!

Az elmúlt években gyakran néztem szembe családunk mumusával: a vashiánnyal. Alapvetően nem tűnik nagy kihívásnak, kicsit módosítasz az étrenden, bekapsz egy-egy tablettát és a kezelőorvos gyönyörködve ámul a vérképeden. De valójában ez közel sem ilyen egyszerű, különösen terhesség alatt vagy csecsemőkorban. Fogyasztói visszajelzések – és elsősorban saját és környezetem tapasztalatai alapján – összeszedtem nektek, melyek azok a vaskészítmények, amikkel hatékonyan, de kíméletesen számolhattok le a vashiánnyal.

Várandósság alatt, szülés után

A kismamák mintegy 40 %-a már a terhességet megelőzően sem rendelkezik elegendő vastartalékkal. A nem kellőképpen feltöltött vasraktárakkal elkezdett terhességek mintegy kétharmadában vashiány alakul ki. Ugyanakkor nem csak a kialakult vashiánynál szükséges a vaspótlás, mivel a terhesség alatt a keringő vérmennyiség jelentősen megnő. A nők szervezetében átlagosan található öt literes vérmennyiség mintegy hat, hat és fél literre gyarapszik a várandósság hónapjai alatt.

Azt pedig talán mondanom sem kell, hogy a szülés vérveszteséggel jár. Jelentősen befolyásolja a szülést követő állapotunkat, a szédelgés, gyengeség, aluszékonyság mértékét valamint a regenerálódást vasszintünk, esetleges vérszegénységünk.

Tehát vasat szedni kell, ahogy azt a nőgyógyászok és a védőnők java része a kismamák lelkére is köti.

A terhességi hormonok azonban már önmagukban sokszor kibabrálnak az emésztéssel. Sokaknak látszólag mintha leállna a bélműködése, van aki viszont állandó hasmenéssel küzd. A legnagyobb gond a vaspótlással, hogy ezeket a problémákat általában súlyosbítják, ezért gyakorlatilag nem tudunk belőlük annyit szedni, amennyi megmutatkozna a vérképünkön. Lehet, hogy az egyik problémát megoldja, de csinál egy másikat. Ennek oka, hogy a vas a legtöbb termékben szervetlen vas-szulfát formában van jelen, ami felszívódás során kölcsönhatásba lép a többi tápanyaggal és hat a bélműködésre is. A megoldás a szerves vas.

Ami nekem bevált: Chela-Ferr Forte

“A Chela-Ferr® Forte egy új generációs vaskészítmény, amely aminosav-kelát formában tartalmazza a szerves vasat (vas-biszglicinátot). A világszabadalommal védett alacsony molekulasúlyú, és a bélfalon könnyen felszívódó vaskapszula tökéletes felszívódású és magas biohasznosulású, ami nem lép kölcsönhatásba egyéb tápanyagokkal, miközben feldolgozódik a szervezetünkben.” Ez a marketingszöveg, de tény, hogy ez volt az első olyan vas, ami nem okozott emésztési problémákat, jól hasznosult, nem okozott hányingert vagy gyomorfájdalmat és nincs kellemetlen íze, lévén egy aprócska kapszula. Számítsatok rá, hogy nem túl egyszerű beszerezni, főleg táplálékkiegészítő-, meg bioboltokban jutottam hozzá, illetve webshopokban rendelhető.

Csecsemőkorban

Örömmel jelentem: 6 hónapig kizárólag anyatejet kapott a legkisebb fiam. A nagyoknál már 4,5-5 hónaposan elkezdtem a hozzátáplálást, de a kicsinél nem. Egyrészt évről-évre változnak az iránymutatások a témában, másrészt meg – bevallom – sokkal egyszerűbb egy babát mellre tenni, mint gyümölcsöt trutyizni, vagy zöldséget párolni, amit aztán egy szórakozott, kalimpáló csecsemőbe kell beletuszkolni. 😛 Mindemellett a lehető legtöbb anyatej a legjobb a babának és mindenki egyként örvend, ha sikerül 6 hónapig kihúzni csak anyatejjel. Amire viszont nem számítottam: a vashiány. Esetünkben csak némi sápadtság jelezte és vérvizsgálat igazolta. De csecsemőknél is előfordulhatnak súlyosabb tünetek: étvágytalanság, gyengeség, bágyadtság, nem megfelelő gyarapodás. A gyermekorvos szerint a 6 hó-s korukig csak anyatejjel táplált csecsemőknél nagyon gyakori jelenség a vashiány, mert a vasraktárak ilyenkorra kiürülnek, ráadásul az anya vasszintje sem befolyásolja a babáét, tehát nem tudunk a baba helyett mi elég vasat szedni/enni. Ezt a vegyes táplálással többnyire megelőzhetjük, de ha módunkban áll fél éves korig csak anyatejjel táplálni a bébit, gondoskodjunk róla, hogy amint lehetséges pótoljuk a vasat a szervezetében. Csecsemőknél ugyanazzal a problémával álltam szemben: szorulást okoz a szervetlen vasas vasszirup. 🙁

Ami nekem bevált: VitaFer szirup

Ez egy liposzómás eper ízű vaskészítmény. 6 hónapos kortól adható. Nekünk a gyermekorvos (édesanyám 😉 ) ajánlotta, mert rendkívül jól hasznosul belőle a vas és semmilyen emésztési nehézséget nem okoz a kicsiknél. Az én pindurkám az ízét is imádja, rendszerint elkeseredik, hogy csak 5 ml-t kap és követelné a repetát. 😀 Nagyobb gyermekek is szedhetik! Több patikában kerestem sikertelenül, de aztán kérésre megrendelték és 2 nap alatt átvehettem a gyógyszertárban.

Gyermekkorban

A vashiány valamelyest hajlam, de főleg étrend kérdése. Magyarországon a gyerekek zömének táplálkozása hagy kivetni valót maga után. Sokszor egyoldalú, rendszertelen, vagy “csak” nem tartalmazza a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket. Ez nem feltétlenül szülői mulasztás miatt van így, de a mi feladatunk gondoskodni ezek pótlásáról valamilyen étrendkiegészítő formájában. Azonban akkor se vessük el a vashiány lehetőségét, ha gyermekünk kap valamilyen multivitamint vagy cseppeket, esetleg az étkezése perfekt. Nagyobb gyerekeknél vashiány esetén fáradékonyság, fizikai teljesítőképességük csökkenése, nyűgösség, sápadtság, szédelgetés, fejfájás, ingerlékenység, figyelem- vagy gondolkodási zavar, étvágytalanság, nem megfelelő súlygyarapodás tapasztalható. Ahogy írtam, a VitaFert nagyobb gyermekek is kaphatják. Vannak azonban olyan gyerekek, akik nem szeretik a szirupokat, esetleg émelyegnek, hánynak tőlük…

Ami nekem bevált: Maltofer rágótabletta

Csoki ízű vaspótló rágótabletta, a gyerekek nagyon szeretik. Ez viszont nem szerves vasat tartalmaz, tehát szorulást okozhat! De ez nagyobb gyerekeknél már kevésbé jellemző, főleg megfelelő rost- és folyadékbevitel mellett. Az enyémeknek semmi problémát nem okoz. 😉 A leírás szerint 12 éves korig nem ajánlott, de csak a formátum miatt. szóval ha tudod, hogy a gyermeked képes félrenyelés nélkül szétrágcsálni egy rágótablettát, nyogodtan adhatod neki. (Ez nálunk olyan 4 éves kort jelentett) A gyerekek adagja nálunk fél rágótabletta, de erről feltétlenül konzultáljatok a gyógyszerésszel! Bármilyen korosztályról legyen is szó, a vaspótlás nagyon fontos! A jobb felszívódás érdekében támogassátok meg egy kis C-vitaminnal is, az sosem árt. 😉 Szép napot! Dóri

Vélemény, hozzászólás?

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.