Három tuti tipp pelenkakiütés ellen

Kevés bosszantóbb dolgot tudok elképzelni anyaként, mint a pelenkakiütés. Folyton jön, pedig a kutya se hívja és olyan ragaszkodó, mintha cukorkával etetnénk…

Ugye neked is megvan a jelenet, mikor a fogzástól amúgy is nyűgös gyerek még a vörösre mart popsijától is szenved? Na, ha ezt látod, akkor arra egy másik bejegyzésben fogunk megoldást ajánlani. Most arra kapsz tuti tippet, hogy előzd meg ennek a kialakulást. A számtalan kencefice, főzet és babona helyett, mindössze 3 alapvető szabályhoz kell csak tartanod magad és többé sosem kell ezzel a kihívással szembesülnöd.

  1. Gyakori pelenkacsere 

Mindegy milyen pelenkát használsz – akár eldobható, akár mosható – nagyon fontos a gyakori csere. Kaki után azonnal cserélj pelenkát, mert bár a csecsemők nagyon szeretnek a melegben ücsörögni, de fél óra után már ők is érzik, hogy kezdi marni a popsijukat. Na, ha ilyenkor cserélsz pelust, már elkéstél! Bármennyire alkalmatlan is a helyzet, érdemes bevállalni 2 percnyi közelharcot, mert egy sokkal tovább tartó problémát előzöl meg vele. Pisis pelenkát sem érdemes addig a bébin hagyni, amíg 1,5 kilós nem lesz a batyu. Cseréld a pelenka minőségének megfelelően 3-4 óránként, alváshoz pedig érdemes az éjszakára kitalált pelenkákat használni, mert azzal meg lehet úszni a kómában pelenkázás műsorszámot.

2. Megfelelő popsikrém

Vannak, akik egyáltalán nem használnak popsikrémet, én kifejezetten javaslom. De a fogzás megindulását követően pedig különösen szükségesnek tartom. Olyat válassz, amiben van mindenekelőtt egy hidratáló összetevő (pl. sheavaj, növényi olaj), egy bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő anyag (pl. panthenol, körömvirágolaj) és lehetőleg cink-oxid, ami egy teljesen természetes por, víztaszító, nyugtató, fertőtlenítő hatása van. Ha ezen kívül plusz ápoló hatóanyagokat, vitaminokat tartalmaz, csak még jobb! Habár alapvetően is a vegyszermentes, natúr kozmetikumok híve vagyok, egy irritált, esetleg hólyagos, felmaródott bőr esetében még fontosabb elkerülni a felesleges, káros anyagok használatát, mint a mesterséges illatanyagok, kőolaj-származékok. Keress natúr, tiszta popsikrémet!

3. Kíméletes tisztítás 

Bár sokkal kényelmesebb megoldásnak tűnik a popsitörlő használata, mint folyton fürdetgetni a gyereket, ehhez a megoldáshoz mégis csak szükség esetén fordulj. Ezek a boltban kapható popsitörlők ugyanis nagyon sok káros anyagot tartalmaznak (alkohol, illatanyagok), melyek irritálják a bőrt és ezzel hajlamosítanak a pelenkakiütésre. Ehelyett inkább használj benedvesített (vízzel, kamillateával), puha papírtörlőt vagy textilpelenkát. Nagyobb “baleset” után pedig még jobb megoldás a langyos vizes lemosás, natúr babaszappannal. Ez amellett, hogy alaposabban távolítja el a szennyeződést, a pelenkakiütést is segít elkerülni.

Összességében tehát a legfontosabb: szárazon tartás, ápolás, gyulladáscsökkentés és tisztítás!

Vélemény, hozzászólás?

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.