A pelenkakiütés helyes kezelése

Biztosan létezik olyan csecsemő,  akinek soha nem pirosodott ki a popsija, de én még nem találkoztam vele. Ez az egyik legalapvetőbb bőrprobléma, ami kisbabáknál felmerül, mégis sokan félrekezelik, nem tudják mit használjanak, vagy nem elég kitartóak a kezelésben és kétségbeesve rátesznek mindent, az amúgy is sérült bőrfelületre. 4 gyermek édesanyjaként az elmúlt 10 évben én is sokmindent kipróbáltam, bár elég könnyű dolgom volt: gyermekorvos édesanyám jól felkészített az ilyen esetekre. 3. kisbabám születésekor pedig már olyan popsikrémmel felvértezve vehettük fel a harcot a pelenkadermatitisszel, amit pontosan ezeknek a tapasztalatoknak és szakmai útmutatásoknak a nyomán fejlesztettünk ki. Ezek a Dora Natura természetes popsikrémei, melyek magas hatóanyagtartalommal, cink-oxiddal, panthenollal, és számos növényi olajjal védik a bababőrt. Mivel nem minden alkalommal használok popsikrémet, így is előfordul, hogy megjelenik a pelenkakiütés, amit az alábbi módon néhány nap alatt maradéktalanul meg tudunk szüntetni, káros anyagok nélkül. Oltást követő folyamatos hasmenés eredménye volt a gombás fertőzéssel tarkított pelenka-dermatitisz. FONTOS, hogy ha ehhez hasonló pöttyöket is láttok a pelenkával fedett területen, az nagy valószínűséggel gombás eredetű (is), ilyenkor szükséges a candida kezelése. (Canestent vagy Candibene-Tevát ajánlok erre.)  

Kezelés menete minden pelenkázáskor:

1. Tiszta vizes ronggyal tisztítás – ilyenkor a törlőkendőket kerüljük

2. Higított Betadinnal áttörlés

3. Gombaölő krém alkalmazása vékony rétegben – szükség esetén

4. Dora Natura Körömvirágolajos vagy Levendulás popsikrém alkalmazása vastagon!

5. Lehetőség szerint egy kis idő pelenka nélkül, hogy felszívódjon némi hatóanyag

6. Pelenka felhelyezése.

7. Ded megpuszilgatása. 🙂

A képek kiinduláskor, és a kezelés megkezdését követő 2. és 4. napon készültek. Jól látszik, hogy két napos kezelés után már csak némi pirosság maradt meg az eredetileg egészen kétségbeejtő állapotból, 4 nap kezelés után pedig nyoma sem volt a problémának.
Ez a módszer az elmúlt években már sokszáz csecsemő esetében bevált, azonban az orvosi kozultációt nem helyettesíti. Amennyiben nem javulnak a panaszok 1-2 napon belül, mindenképp forduljatok gyermekorvoshoz vagy védőnőhöz.
     

Vélemény, hozzászólás?

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.