De mitől illatos a natúr kozmetikum?

Az illatanyag egy sarkalatos pontja a natúrkozmetikumoknak. Annyira megszoktuk a finomabbnál finomabb illatú tusfürdőket, krémeket, hogy az egyszerű levendula illat már unalmasnak hat, arról már nem is beszélve, hogy ha illatmentes egy krém, az csak valami borzalom lehet. Hiszen ki akarna lemondani a kék orchidea és az igazgyöngy illatáról? Nem viccelek, ez egy népszerű tusfürdő illatainak egyike, csak azt nem tudom, hogy mégis milyen illata van az igazgyöngynek? Próbáltam megszagolni az egyik fülbevalómat, de valahogy nem hasonlít…

A kozmetikumoknál az illat olyan, mint a grill húson a szósz, a jegeskávén a tejszínhab, a sminkek közt a rúzs – anélkül is nagyon jó és a lényegén nem változtat, de mégis ezzel lesz tökéletes. Ha belegondolunk a tusfürdőnk illatát alig 2 percig érezzük, az arckrémünkét még addig sem, mégis nagyban befolyásol minket a választásban. Ezzel élnek is olyan nagy gyártók, mint pl. a Chanel akik kozmetikumaikba elképesztő illatanyagokat tesznek, mindegyik egy parfüm költemény. A krémeik leginkább glycerin és dimethicone (szilikon) alapúak, melyek meglehetősen olcsó és haszontalan alapanyagok, viszont az illatuk luxust sugároz és már nem is törődünk azzal, mi van benne. Ami ilyen jó illatú, az csak jó lehet, nem igaz?

Ha azonban mégis érdekel bennünket mi van a krémeinkben és natúrkozmetikumokat használunk, egy idő után szomorúan tapasztalhatjuk, hogy az illatok variációja véges: levendula, narancs, teafa (blah, ezt mégis ki szereti?), fenyő, verbena, eukaliptusz, ylang-ylang, rózsa, stb. Ennek az az oka, hogy ezek a legbiztonságosabban használható illóolajok, amelyek nem összetévesztendők a kis üvegcsében 300 forintért árult aromákkal, illatokkal. Ezek olajos kivonatok, drága eljárással készülnek és sajnos hamar el is illan a legtöbbjük, így elég nagy kihívás bent tartani a krémben. Viszont tényleg biztonságosak, van számos pozitív hatásuk, így kedveltek a gyártók körében. Ilyen illatokkal találkozhattok pl. a Levendulavizes testápolónkban, vagy Levendulaolajos és a Mangó- és sheavajas natúr popsikrémben is.

Van élet az illóolajokon túl is?

Egyre inkább van, hiszen a gyártók rengeteg energiát fektetnek abba hogy olyan illatanyagokat állítsanak elő, amelyek nem mesterségesek, mégis izgalmasak. A mesterséges illatanyagokra sokan allergiásak és nem is teljesen biztonságos mindegyik, így nagy a nyomás, hogy új dolgokkal álljunk elő. Az egyik ilyen eljárás, hogy a természetes aromákat növényi alapú nyersanyagokból nyerik, fizikai, mikrobiológiai eljárások és enzimatikus folyamatok segítségével. Így olyan aromás kivonatokat kapnak, amik gyerekeknek szánt kozmetikumokba is belefoglalhatók és nem tartalmaznak szintetikus aromákat. Ezzel az eljárással készíthető akár ananász vagy eper illat is és ezzel készült pl. a Sárgabarackmag-olajos natúr testápolónk vagy a Pillecukros tusfürdőnk illata is. Ezek az illatanyagok az INCI-ben ugyanúgy ‘parfüm” néven szerepelnek, azonban természetesek, így biztonsággal használhatók natúrkozmetikumokban is. Érdemes utánajárni, hogy az adott gyártó milyen illatanyagot használ, főleg ha gyerekeknek szánt kozmetikumot vásárolunk.

Van persze, amikor szerencsénk van és az alapanyagok természetes illata olyan, hogy nem is akarunk rajta változtatni. A 13-as krém hatóanyagai, a fenyőolaj, mirha, teafa vagy avokádóolaj kombinációja adja ennek a krémnek azt a hamisítatlan gyógynövényes régi gyógyszertárakra emlékeztető illatát, amit semmiért sem változtattunk volna meg.

Így tehát van, amikor nincs szükség arra sem, hogy illatosítsunk.

Vélemény, hozzászólás?

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.