A nagy ökopelenka teszt

1 hónap, 3 gyerek, 450 elhasznált pelenka és íme az eredmények!

Megvettük az itthon kapható legnépszerűbb öko pelenkákat és leteszteltük őket. Szeretünk eldobható pelenkát használni, viszont a természetesség elkötelezett híveiként minden téren keressük a környezetbarát megoldásokat. A mosható pelus egy remek megoldás, de a mi életünkbe nem fér bele, így igyekeztünk megtalálni a legjobb eldobható ökopelusokat. Komolyan vettük a feladatot: 3 különböző korú (9 hónap, 15 hónap, 2,5 év) és súlyú gyermekünket csomagoltuk egy hónapon keresztül különböző ökopelenkákba, valamint különböző teszteket is végeztünk. Most megosztjuk veled a tapasztalatainkat.

  Összeszedtük, hogy melyik mennyibe kerül, miért mondja magát ökonak: Ezt követően objektív teszteket végeztünk a pelenkákon, azonos mennyiségű folyadékkal (1,5 dl, két részletben, nagyjából egy területre öntve, mivel a gyerekek sem több pontból pisilnek) és azonos súlyokkal terhelve őket, hogy össze tudjuk hasonlítani, hogyan viselkednek. Ez után teszteltük a pelenkákat élesben, gyermekeinken. Nézzük a tapasztalatainkat!

Bambo Nature

Izabella Anna (9 hónapos, 8 kg)

Izabella újszülött korában már volt szerencsénk a Bambo Nature pelenkához, akkor nagyon szerettem, így azt mondanám, hogy egészen pici babáknak kifejezetten ajánlom. Igazából csak azért nem vettem újra, mert jellemzően akkor szaladok el pelenkát venni, ha már csak pár darab van és sajnos a közelemben nem beszerezhető, csak rendelhető. Ez igaz a Moltexre, a Natyra és a Pingora is, szóval, ha jó minőségű ökopelust szeretnétek használni, ezzel számoljatok.

Ádám (15 hónapos, 12 kg)

Ádámra alap esetben is a Bambo Nature pelenkáját használom, mert már az elején meggyűlt a bajom a hagyományos pelusokkal, sokszor kipirosodott a feneke. Mivel én általában nem is használok popsikrémet (csak ha kipirosodik pl. egy új ételtől, vagy hasmenéstől), ezért egy ismerős ajánlására próbáltuk ki a Bambo Nature-t és bevált.

László Ábel (2,5 éves, 16 kg

Szerettem volna szeretni esetében is a Bambo Nature-t, mivel kisebb babánál bevált, de Lacus dereka sajnos kicsit érdes lett tőle. Alapvetően egyáltalán nem érzékeny bőrű gyerek, de mint láthatjátok majd, több ökopelussal is így jártunk, így azt gondolom, használnak ezeknél a pelenkáknál valami olyan anyagot a derékrészen, amit Lacus bőre egyáltalán nem tolerál. A Bambo Nature volt még a legkevésbé problémás ebből a szempontból, azok közül, amelyek reakciót váltottak ki.

Pingo

Iza A Pingo titkos favoritom volt. Cuki csomagolás, jó minőség, és a legvékonyabb mind közül. Iza bőre viszont leszavazta: a combtöve, ahol a gumírozással érintkezik, lángvörös lett tőle, így nálunk nem vált be sajnos. Ez az erős gumirész nagyon szimpatikus volt az objektív tesztek során, de sajnos úgy tűnik, hogy rendeltetésszerű használatban túlzottan is erős. Ádám A Pingo pelenkája nagyon cuki kívülről is és szerintem ez a legvékonyabb pelus a vizsgáltak közül. Ez szerencsére nem jelenti azt, hogy ne látná el megfelelően a feladatát – jó a nedvszívóképessége is. A formája, a ragasztófül és a tapintása is remek, így én, ha lecserélném a Bambo-t, valószínűleg ezt választanám. Lacus Sajnos nem csak a derékrészen volt gond a tesztelésnél: a Pingo a combtövét csinálta ki a kisfiamnak, pont mint Izánál. Pedig amúgy nagyon jó pelenkának tartom és szimpatikus volt milyen vékony, így egy totyogónak ideálisnak tűnt. Sajnálom, hogy Lacusnál nem jött be, bár ha nem pirosodik ki, valószínűleg akkor sem ezt választom kedvencnek, de dobogós.  

Pampers Pure

Iza Ránézésre a Pampers Pure pelenkája a legminőségibb szerintem, ráadásul mi Pamperst használtunk korábban, így nagyon örültem, hogy nyitnak a tudatosabb és környezetbarátabb irányba. Ennek ellenére nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Bár a gyártó korábbi termékeinél sosem tapasztaltunk bőrproblémát, most első használattól kipirosodtak a nedvszívó réteggel érintkező területek. Popsikrém nélkül lehetetlen volt használni emiatt. Ádám A Pampers Pure pelenkája a legszebb mind közül, puha is (pamutból készül) és a Pampers egyébként szuper gumírozását tették bele ebbe is. Sajnos Ádám feneke ettől is, mint minden más Pamperstől, kipirosodik. Valami kell legyen a Pampers pelusokba, amit a bőre nem tolerál, mert mindegyik pelusuknál ez van. Lacus A Pampers Pure-ral és a Natyval ugyanaz volt a helyzet sajnos, mint a Bamboval, sőt, egészen csúnya lett a dereka ezeknek a pelenkáknak a használata során. Más problémánk nem volt velük, de érthetően nem is nagyon analizálgattam őket a kiütések után. (A kiütések 3 nap gyógynövényes kezelés után-13 eszencia krémünket használva– múltak el teljesen.)

Naty

Iza A Naty designjától elolvadok! Minden méretben szupercuki. Egy darabig jól is teljesített, viszont az első fogzós székletnél elvérzett. Magára az anyagára Iza bőre jól reagált, és jól bírja a nedvességet, ezek pozitívumok. Viszont ha egy oltás, fogzás vagy új étel miatti hasmenés ennyire kifog rajta, akkor sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy ez a pelenka nem való ilyen idős babának. Ádám Bár nekem ennek a designja tetszett a legjobban, ragasztó fülecskéjét négyszer téptem el, ezzel a pelenka azonnal mehetett is a kukába, ami így nem túl öko (pedig esküszöm, nem agresszíven pelenkázom :D), és sajnos a nedvességet sem zárja magába elég jól, mert Ádám popsija többször kipirosodott. Sajnálom, mert ez pelus tudja a legtöbb öko jellemzőt felmutatni és még az alapanyagai is biok. Lacus Mivel ez is kiütéseket okozott nála, joggal merül fel a kérdés, hogy miért egy hiperérzékeny bőrű gyereken teszteljük a pelusokat. 😛 A különös az, hogy Lacusnak soha az    életben nem volt semmilyen bőrproblémája, néhány csecsemőkori popsipirosságot leszámítva. Az azért megnyugtató volt, hogy a tesztelés során akadt néhány olyan pelus, ami bőrproblémát egyáltalán nem okozott, tehát nem a gyermek gyári hibás. 😀

Babylove – öko

Iza A Babylove öko pelenkája nálunk totális kudarc. Az esetek több, mint felében átázott, többször vakartam ki a gyereket a nyakik érő trutyiból. Ilyenkor persze fürdetés, átöltözés… Előnye, hogy olcsó, de szerintem így ennyit sem ér. Persze biztos van, akinek a babájához jobban passzol, vagy más óránként cserél pelenkát, de ugyanazok mellett a feltételek mellett, ahogyan a többit is teszteltük, nagyon alulteljesített Izánál. Ádám A DM Babylove öko pelusa elég fapados érzetet kelt a többihez képest. Anyagában, kialakításában is elég szerény (amikor kibontottam, azt hittem inkontinencia betét és mellé nyúltam a DM-ben), de ez csak esztétikai kérdés, amit el tudok engedni, ha azt nézem, hogy fele annyiba kerül, mint versenytársai. Aki ezt választja, számoljon vele, hogy picit gyakrabban kell cserélnie a pelusokat, mert sokat viszont nem bír el. Lacus A DM-es Babylove öko pelenkája Lacusnál sem jött be. Sajnos többször átázott, pisisen ébredt és az átlagosnál jobban is érezhetőek a szagok, amit én nagyon nem szeretek, még abban a pár percben sem, amíg hazaérünk, vagy lehetőségünk van pelenkát cserélni.  

Moltex

Iza A Moltex az abszolút favoritom! Hihetetlen jó a nedvszívó képessége, teafalevél tartalmának köszönhetően a többinél sokkal jobban tartja a szagokat és Izabella bőrének sem okozott semmi problémát. Ez volt az egyetlen pelus, aminél szerintem nem kötelező a popsikrém, viszont kislányom a fogzás kellős közepén tart, ezért nem kockáztattam. Jól bevált, kedvenc popsikrémünkkel kombinálva tökéletesen átment a “hasmenésteszten”. 😀  Mi váltunk erre Izánál hosszútávon is. Ádám A Moltex nagyon jónak bizonyult, kicsit furcsa a formatartása, amikor tele van, de egyébként nálunk jól vizsgázott. Lacus Ez az egyik pelenka, ami átment a Lacus-féle bőrteszten, de nem csak azért lett a kedvencem Nagyra értékelendő egy örökmozgó kétéves esetében (is) a kimagasló nedvszívó képessége és nálam óriási pluszpont, hogy a gyereknek többórányi használat után sincsen pisiszaga és “nagy siker” esetén sem érzi meg egyből a fél háztömb, hogy eljött a csere ideje. Ár-érték arányban nálam verhetetlen. Lacusnál is áttérünk erre azt hiszem. Az egyetlen dolog, amiben lehetne jobb, az a formatartása: ha nem bodyval van a gyereken, eléggé megereszkedik, de ebben a többi ökopelus sem múlta felül igazán.
  Ahogy a tapasztalatainkból kitűnik, gyerekenként eltérő lehet, hogy kinél melyik pelenka válik be. Érdemes kiválasztani az itt felsoroltak alapján 2-3 fajtát is akár és megnézni, hogy saját kisbabátok esetében melyik válik be legjobban. A tesztelgetés időszaka néha bosszantó balesetekkel és felesleges pénzkidobással járhat, ahogy nálunk is, de végül mégis óriási az öröm, hogy megtaláltuk a legmegfelelőbbet úgy, hogy közben tudjuk: innentől gyermekeink pelenkahasználatának ökológiai lábnyoma már nem egy szarvasmarha telepével ér fel.

Vélemény, hozzászólás?

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.