A legjobb és legrosszabb babaköszöntő ajándékok a magyar anyák szerint

Biztosan te is álltál már tanácstalanul egy babaáruház polcai előtt, amikor kisbabás családhoz mentél látogatóba, hogy mit vigyél ajándékba.

Elképesztő túlkínálat van a babatermékek piacán, köztük számos olyan termékkel, amikről első ránézésre azt sem tudod, micsoda. Rezgő-zenélő-altató szék? Tápszerkészítő automata? A több száz, különböző cumisüvegről, babaruháról, ülésről vagy játékról már nem is beszélve.

Megkérdeztünk egy csoport magyar édesanyát, minek örültek annak idején a legjobban és minek a legkevésbé. Közel 150-en válaszoltak a kérdésre, nézzük az eredményt!

Aminek a legjobban örülnek az anyák

Nem kell vagyonokba kerülő dolgokra gondolni és alapszabály, hogy érdemes megkérdezni az édesanyát, miket használ. Szoptat, vagy tápszert ad? Eldobható pelust használ vagy moshatót? Nincs értelme a hordozókendőnek, ha az édesanya nem kíván hordozni, ez esetben viszont biztosan örül, a babakocsira csatlakoztatható napernyőnek! Tehát mindenképpen könnyebb dolgunk van, ha ismerjük az anyukát, vagy legalább olyan viszonyban vagyunk vele, hogy telefonon feltehetünk neki 1-2 kérdést. Ha mégsem, akkor sincs gond! Ajánlunk olyan dolgokat is, amikkel nem lőhetsz mellé és tökéletes sikert arat!

1. Komatál, avagy a konyha legjava

Talán neked sem az volt az első gondolatod, hogy valamilyen ételt vigyél ajándékba, pedig az anyukák első számú választása a házikosztra esett. Egy tepsi rakott krumpli, vagy félkész lasagne mellett a fagyasztható ételek, mint a pörkölt, töltött káposzta is tökéletes választás lehet és ráadásul valódi törődés, melybe szíved-lelked beleteheted. A kezdeti időszakban egy anyukának minden perc számít, így egy gyorsan megmelegíthető, finom étel a legjobb választás és az anyukák több, mint kétharmada voksolt erre az ajándékra.

Tipp: mindenképp vedd figyelembe, ha az anyukának valamilyen allergiája, intoleranciája van. Ha nem tudod, vagy nincsen kedved főzni, vásárolj többféle friss, zamatos gyümölcsöt, ennek is sok anya örült a gyermekágyi időszakban, a felmérésünk szerint.

2. Pelenka

Ne gondold, hogy fantáziátlan ajándék, hiszen nagyon hasznos és egész biztosan elfogy. Az anyukák második számú választása, a legjobb ajándékok sorában. Léteznek rendelhető pelenkatorták is, amiben több, különböző méretű pelenka van és látványos ajándék is egyben. Fontos azonban, hogy kérdezzük meg, mosható vagy eldobható pelenkát használ-e a kisbabára az anya, és eszerint vigyünk pelenkát nekik.

3. Ajándékutalvány

Sok anya az ajándékutalványt nevezte meg, mint a lehető legjobb ajándék. Akár babaáruházba, akár ruhaüzletbe, vagy drogériában levásárolható, mindenképpen örömöt szerez. Azt vehet rajta, amire valóban szükségük van és a legtöbb kártya online is felhasználható.

4. Textil pelenka

Sok fogy, sok kell, csodaszépeket lehet kapni és rendkívül hasznos. Az anyukák szerint a negyedik legjobb ajándék egy kisbabás családnál, a textil pelenka.

5. Popsitörlő

Csakúgy, mint a pelenkából, ebből is sok elfogy egy háztartásban. Válassz lebomló, antiallergén verziót, azzal biztosan nem nyúlsz mellé.

Nem találtad meg a megfelelő ajándékot?

+ kreatív tippek az anyukáktól: ajándékkártya helyett és idő hiányában hasznos ajándék egy utalás a gyerek Babakötvény számlájára. Sok anyuka örült a színes hordozókendőknek és a felakasztható Adamo hintáknak is.

… és mi az, amitől az anyák többsége falramászik?

  1. Babaruha

Bármennyire is jó ötletnek tűnik, az anyukák többsége azt mondja: NE! A legtöbb gond a túl kicsi vagy túl nagy ruhákkal van. A nagyobb ruhákban az a rizikó, hogy mire belenőne a gyermek, addigra már egy másik évszak köszönt be, így a kicsi átnövi a ruhácskát. Sok anyuka panaszkodott arra is, hogy a vicces, vagy túl alkalmi, csinos ruhákat sosem tudják ráadni a babára, egész egyszerűen nincs rá alkalom, vagy sajnálják ráadni (mind tudjuk, mit képes egy pár hónapos művelni a ruhájával :D). Végül pedig, sok anyuka úgy vélte, eltérő az ízlésük és nem tetszett nekik a ruha.

2. Plüss figurák

Hiába cuki, puha, aranyos. Haszontalan és a legtöbb baba ügyet sem vet rájuk. Rendkívül hamar összegyűlik 30 plüss egy babánál és azon kívül, hogy az anyuka moshatja őket a mosógépben, más célt nem szolgálnak.

3. Cumi

Sok anya egyáltalán nem használja a babájánál, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb bébi ragaszkodik egy konkrét típushoz, amit megszeretett és a többit legfeljebb csak kihajigálja az ágyból. Hiába van rajta Micimackó, engedd el, nem ez lesz a megfelelő ajándék.

4. Rágóka

A fogzás a babák többségénél nagyon macerás, ezért a különböző gyártók mindent kitalálnak, hogy újabb és újabb ötleteket kínáljanak a kialvatlan szülőknek. Hűthető, bordázott, hangot adó, masszírozó…. a legtöbb baba azonban mégis legszívesebben az öklét vagy a párna csücskét rágja és ügyet sem vet a modern rágókákra. Arról nem is beszélve, hogy a helyzet hasonló, mint a plüssőknél: indokolatlan mennyiség gyűlik össze belőle.

5. Kacatok

Ezzel a szóval jellemezték az anyák azt a rengeteg színes, zenélő, csörgő, zörgő műanyag játékot, amit a baba érkezésekor kaptak. Ha szereted az anyukát, akit meglátogatsz, akkor pedig azonnal felejtsd el az elemmel működő, zenélő játékokat! Túl sok szülőt ismerek, akiknél ezek a játékok “véletlenül” elromlanak, viszonylag gyorsan. Elvégre ki akarja meghallgatni, hogy “Ha jó a kedved, üsd a tenyered!” egy nap 100 alkalommal?

+ 1 tipp: számos anya mondta, hogy nem rajong az ajándékba kapott babakozmetikumokért, hiszen ezek sok esetben nem olyan minőségűek, mint amit ők használnak. Ha biztosra akarsz menni, válassz olyan magas minőségű, natúr kozmetikumot, ami még egy érzékeny bőrű csecsemőnek is gond nélkül használható és mentes minden károsanyagtól. Ha ezt választod, egészen biztosan örömöt szerzel és a gyönyörű dobozt is hosszú ideig használhatják majd.

Vélemény, hozzászólás?

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.