Zerowaste karácsonyi csomagolás ötletek

A zerowaste, azaz hulladékmentes mozgalom szerencsére egyre jobban terjed és mikor lehetne ez aktuálisabb, ha nem az év egyik legpazarlóbb ünnepén, karácsonykor? A karácsonyi csomagolás persze fontos része az ajándékoknak, szebbé, elegánsabbá, ünnepibbé tesz bármilyen apróbb vagy nagyobb meglepetést.

Annak érdekében, hogy ne kelljen egy külön szemeteszsákot megtölteni a haszontalan, összetépett masnikkal, csillogó papírokkal és celofánokkal, összeszedtünk néhány ötletet, hogyan csomagolj úgy, hogy minél kevesebb szemetet termelj!

 

  1. Furoshiki – a japán módszer

Szerintem a legkedvesebb módja az ajándékok csomagolásának a japán Furoshiki módszer. Textil darabokba, sálakba, kendőkbe, lenvászonba, akár selyembe is csomagolhatsz. De lehet az egy szép mintás konyharuha, díszterítő, ágynemű vagy stóla is. Az interneten számtalan lépésről lépésre módszert is találni, ha igazán szépen szeretnéd becsomagolni ajándékaid. A textil, amit használsz lehet maga is ajándék, vagy kifejezetten erre készített kendő is. A lényeg, hogy négyzet alakú legyen. A textil megfestheted magad is, nyomhatsz rá pecsétet vagy monogramot is. A lehetőségek sora végtelen!

 

2. Újrahasznosított papír, a kreatív

Ezek a barna, egyszerű papírok elsőre talán snassznak tűnnek, de egy kis kreativitással helyes csomagolásokat is készíthetsz belőlük. Ne hagyatkozz csupán a papírra, kötözd át színes vagy mintás spárgával, madzaggal, köss vagy ragassz rá terméseket, növényeket! Használj fenyőágat, tobozt, magyalt, fagyöngyöt, borostyánt, szárazvirágokat, szárított narancskarikát. Végül fújd meg egy leheletnyi műhóval és kész.

 

3. Újságpapíros nosztalgia

Lehet egy régi lapszám, aminek jelentése van, de lehet bármelyik napilap, amit jónak találsz. Ezt a csomagolást szép masnikkal, szalagokkal tudod feldobni, amiket aztán eltehetsz és újra használhatsz jövő évben is. Egy jó tanács: a fekete-fehér újságok jobban mutatnak, a színes társaiknál.

 

4. Vászonzsákok – a kényelmeseknek

Sok helyen lehet már kapni ilyen szép zsákokat, különféle mintákkal és méretekben. Az ilyen zsákokat később kisebb-nagyobb dolgok tárolására lehet használni, lehet belőle mosózsák a fehérneműknek, vagy használhatod bevásárláshoz, gyümölcsökhöz, zöldségekhez is. Ezek a szappanos zsákok is ugyanebből az okból készültek vászonból. Ha van némi kézügyességed, akár magad is megvarrhatod őket, géppel nem tart túl sokáig.

 

5. Dobozok

Szépek, tartósak és praktikusak is egyben a díszdobozok. Bár drágábbak, mint egy ajándékzacskó, viszont évekig szépek maradnak és egyik-másik a lakás díszeként is működhet, ha ilyen szép, mint ez. Választhatsz akár irodai vagy klasszikus tárolódobozokat is, mint ez az Ikeából ezeket is tovább lehet használni ceruzák, írószerek, gyerekjátékok tárolására.

 

Végül ne feledd eltenni a még hasznosítható ajándékcsomagolásokat te sem. Masnik, szalagok, díszek, ajándékzacskók, dobozok még sok-sok alkalommal használhatók a jövőben is. Ezzel amellett, hogy rengeteg pénzt megspórolsz majd jövőre, a környezeted is véded.

Örömteli csomagolást nektek!

 

Vélemény, hozzászólás?

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.