5 azonnal elkezdhető ötlet, a fenntartható otthonért

Vitathatatlan tény, hogy ma már nem tudunk elmenni a fenntarthatóságért tett törekvések mellett. Sokan legyintenek és úgy gondolják, az apró lépések nem képesek megoldani a globális problémákat, de én úgy gondolom: amit az egyes ember hozott létre, azt az egyes ember képes is megszüntetni.

Nem könnyű, hiszen az elmúlt 20-30 év rossz szokásai, a túlfogyasztás, a vásárlás, számos olyan szokást alakított ki bennünk, melyeket most felül kell vizsgálnunk és egyenként megváltoztatnunk. Könnyebbség viszont, hogy ha végiggondoljuk mindennapjainkat, hamar rájöhetünk, hogy nincs új a nap alatt. Nem kell új dolgokat kitalálnunk, csupán visszatérni régi szokásainkhoz. Gyermekkorunkban még nem ittunk piramis zsákba tett aromákkal felturbózott teát, volt viszont teaszűrő és sokkal jobb minőségű, szálas teák. Anyukám fonott kosárral járt a piacra, nem álltak otthon halomban a nejlon zacskók és valahogy az almákat sem csomagolták négyesével tálcára és fóliába, mégis hazavittük.

Én már mondhatni, régi lovas vagyok ebben a témában; a környezet védelme nálam, bő egy évtizede prioritás. Otthonról is hoztam a bio ételek szeretét, a pazarlás kerülését, a szelektív hulladékgyűjtést, aztán ez valahogy mindig tovább fejlődött. Ebből is látszik, mennyit számít, amit otthon látsz; ha a gyermeked fenntartható környezetben nő fel, neki is ez lesz a természetes. A környezetvédelem, a tisztelet egy fajtája és én azt tapasztaltam, hogy minél inkább tiszteletem önmagam, annál inkább tiszteletem a környezetem. Ennek része az is, hogy nem rúgok bele vadidegenekbe egy Facebook poszt alatt, nem ordítok ki az autómból szép szavakat egy másik autósnak, valamint, hogy nem hányom tele a világot szeméttel. Tisztelet önmagam felé, mások felé, a világ felé. S mint oly sok minden más, ez is vice versa működik.

Elkezdeni talán nem könnyű és nem is mondom, hogy mindenki kezdje azzal, hogy elvágtat egy csomagolásmentes boltba, hóna alatt 12 befőttes üveggel, de összeszedtem 5 olyan tippet amivel akár holnaptól neki kezdhetsz és kicsit környezettudatosabbá, fenntarthatóbbá teheted az otthonod.

  1. Papírtörlő helyett

Amikor még nem volt a “Szilvia” azaz az eldobható papírtörlő, nos, valahogy akkor is feltöröltek mindent. Nálunk nagyon sok ilyen törlő fogyott és ezt egyszer megelégeltem. A cseretermék a… konyharuha! Mondtam, hogy semmi extra. Tapasztalataim szerint kb. 15 konyharuha kell egy 4 fős családba, ahhoz, hogy 90%-ban kiválthasd a papírtörlőt (heti 1 mosással számolva). Gyakrabban mosod őket és egyszerre 2-3 mindig használatban van, hiszen vizes lesz, az egyikbe beletörölted az almát, a másikba a kicseppent olajat, vagy a kezedet és ezt mondjuk én, nem keverem össze. Tartok itthon papírtörlőt, mert valamit azért nem kívánok kimosni a konyharuhából, de nálunk így havonta 1 tekercsre redukálódott a használata, a heti 1 helyett.

2.  Nejlonzacskó helyett

Nagyon szomorú vagyok, amikor azt látom, hogy sokan még a banánt is nejlon zacskóba teszik a közértben. A banán pedig – sok más gyümölcshöz, zöldséghez hasonlóan – növesztett magának csomagolást (ugyebár a héját), ezzel megvédve magát a sérüléstől. Tehát egyrészt érdemes ránézni a kosarunkra és átgondolni, mi az, amihez valóban kellett az a zacskó. Másrészt én akkor sem veszek zacskót, ha mondjuk veszek két körtét. két almát és két kiwit. Jól elvannak anélkül is. Hogy biztosan legyen nálad mindig zacskó, tarts az autódban 5-6 darabot is akár – én szeretem az Ikea tartós kék zsákjait, de vászonzsákokat is használok. Ha tovább mennél, ruházz be néhány száz forintot tartós, mosható zsákokra, amikben nem csak azért jó mondjuk répát venni, mert nem nejlonzacskó és újrahasználhatod ezerszer, hanem azért is, mert úgy ahogy van, ebben tarthatod is a zöldséget! Nem kell kipakolni belőle, csak mehet a hűtőbe, kamrába. Ha vásárolsz pékárut is, akkor jelölj meg kettőt, és abba mindig azokat tedd – így nem fenyeget a veszély, hogy amibe tegnap a földes cékla ment, ma abba kerül a croissant. Én ezeket használom és nagyon bevált. Használd újra a szappanos zsákjainkat is, én ezekben leginkább olajos magvakat tartok a táskámban, ha hirtelen érne a kínzó éhség, valahol útközben.

      3.   Folpack helyett 

A folpack szerintem eleve a legidegesítőbb dolog a konyhában: nyúlik, össze-vissza szakad, nem találod a végét… de persze nagy segítség, ha arról van szó, hogy a maradék ételt vagy egy félbevágott almát elcsomagolj és frissen tarts. Viszont sem ez, sem az alufólia nevű barátja nem túl környezetbarát, nem fenntartható és rendkívül rövid életűek. Számos megoldás van már ezek kiváltására, de azt ígértem, hogy olyat mondok, amit azonnal el tudsz kezdeni, így nagypapám módszerét javaslom: tegyél rá egy tányért. A papám az életben nem vett még ilyen csomagolókat és kétféleképpen oldja meg, ha valamit el akar tenni későbbre. Először is beteszi egy tányérba a maradék ételt és ráfordít egy másikat. A nagyobb adagokat esetleg egy dobozba áttéve teszi el, vagy magában a fazékban is maradhat, ez sem ördögtől való és nem is kell annyit mosogatni. Tőle tudom, hogy a félbevágott paradicsom, alma, stb. jól elvan és nem szárad ki, ha egy tányérra, a vágott felével lefelé teszed, így az nem érintkezik annyira a levegővel és nem szárad ki. Pro tipp: ha beruháznál, én két dolgot szívesen javaslok: én ezt a szilikon tetőt egy éve használom és nagy kedvencem. Bírja a mikrót és a mosógépet is, nem drága és ahogy elnézem, évekig nem fog tönkremenni. Ráfér szinte mindenre, még félbevágott görögdinnyére is tettem nyáron. Illetve lehet kapni itthon is, öko boltokban és azok webshopjaiban méhviaszos anyagból fedőket, konyhai hűtősapkákat, amik moshatóak és ugyanezt a funkciót látják el.

4.  Csomagolások

A különböző csomagolások újrahasznosításáról oldalakat lehetne írni, most csak néhány olyan dolgot javaslok, amiket akár most is megtehetsz. A kiürült befőttes üvegeket használd a különböző szárazáruk (lencse, köles, rizs, stb) tárolására, ez a fenntartható otthonra törekvők első és legkedveltebb lépése általában. Tartósabb, megvéd a molyoktól és átláthatóbb lesz a konyhád is. Papírboltban kapható vignettákat szoktam venni, erre ráírom mi van az üvegben és az oldalára ragasztom. Ez azért jó, mert ha kiürül, elmosod és lejön a címke, utána tehetsz bele mást is és ráírhatod mi van benne éppen. Az üvegben tárolással azt is elkerülheted, hogy ki kelljen takarítanod az egész konyhaszekrényt egy kiömlött, fél zacskó szezámmag miatt (megtörtént események alapján). A kisebb üvegeket helyezd egy kiürült cipősdobozba és használd a gyerek kis cipőjének dobozát a fűszeres zacskók tárolására (pro tipp: fűszervásárlás kimérve). A cipődobozok egyébként is remekül használhatóak a lakás több pontján: én egyben a sapkákat, sálakat tartom, egy másikból gyógyszeres doboz lett. A tetejét pedig tálcaként használva hasznosíthatod a konyhaszekrényben, gardróbban – megkönnyíti a takarítást, rendszerezést és a keresgélést is.

5. Ne dobd ki!

Érdemes a tárgyakra más szemmel nézni
Érdemes a tárgyakra más szemmel nézni

A zero waste mozgalom lényege, hogy a hulladékot minimálisra csökkentsd, nem pedig az, hogy megszüntesd. Ez a fenntartható háztartás lényege. Ennek az alapvető lehetőségei 1. komposztálás (a háztartási hulladék 30-35%-a komposztálható, attól függően mennyi zöldséget, gyümölcsöt esztek; nálunk ez kb. 50%) 2. szelektív hulladékgyűjtés (de ez 2020-ban legyen már alap…) 3. veszélyes hulladék külön gyűjtése (elemek, villanykörték, ezeket TILOS a szemétbe dobni) 4. elektronikai hulladék visszavitele (media marktban van ledobó konténer 15 éve, elromlott háztartási gépek, elektronikai cikkek jöhetnek, amiket egyébként szintén tilos a szemétbe dobni). 5. használt ruhák (a ruhagyűjtő konténerek a Tesconál, a leggyorsabb megoldást jelentik, de lehet adományozni, rokonoknak adni és persze becserélni, eladni is) Ha ezeket betartod, a szemeted 2/3-a megszűnik. Kezdj más szemmel nézni a tárgyakra: azért mert valami eddig konzerv doboz volt, most lehet lefestve virágcserép vagy váza, ceruzatartó, evőeszköztartó is. A kreativitás sokat segít, de ha nem jön az ötlet, csak írd be a googleba, mihez kezdhetsz az ilyen dolgokkal: meg fogsz lepődni hány elképesztően jó ötlet van fent, a különböző oldalakon. Egy idő után sportot űzöl majd belőle, hidd el, annyira jó érzés és közben nagyon menő dolog is.

Vélemény, hozzászólás?

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.