Fajátékok – Vissza a falovacskához

Fajátékok

Valamennyi cikkem a személyes álláspontomon, véleményemen, tapasztalatomon alapszik. Igyekszem megosztani azokat a gondolatokat, amelyeket akár gyakorlati, akár lelki értelemben hasznosnak találtam kismamaként és remélem, hogy másoknak is az lehet. Nem hiszek az abszolút igazságokban, és nem célom senkiben semmiféle rossz érzést kelteni. Mindannyian anyák vagyunk, szeretjük a gyerekeinket és a legjobbat akarjuk nekik. Ha te máshogyan gondolsz és csinálsz dolgokat az nem csak rendben van, de jó is, hiszen a világ és benne mi, emberek, nagyon sokfélék vagyunk.

Vissza a falovacskához

Mostanában nagyon megnőtt az érdeklődés a fából és más természetes anyagokból készült, biztonságos játékok iránt. Az én személyes véleményem az, hogy nagyrészt annak köszönhetően, hogy mi, a modern műanyag világ emberei, visszavágyunk a természetbe és szeretnénk körbevenni magunkat természetes(ebb) anyagokkal. Akármi is az igazság, nagyon szuper, hogy jelenleg ez történik, ugyanis a fajátékok több téren és több okból hasznosak, mint az gondolnátok!

1. Környezettudatos döntés

Amikor a fából készült dolgok – és ide sorolnám a papírcsomagolást is – környezetbarát mivoltáról beszélünk, akkor sokan csak legyintenek, hogy dehát fákat kell kivágni hozzá. Ez ugyan igaz, csakhogy 1) az ipari okokból termesztett fákat nem az őshonos erdőkből vonjuk ki, és 2) amíg növekednek, folyamatosan oxigént termelnek és szén-dioxidot kötnek meg. Vagyis éveken át részt vesznek a globális felmelegedés elleni harcban mielőtt használati tárgyak készülnének belőlük, a helyükre pedig újabb fákat ültetünk. Ráadásul ha már kiszolgálták az idejüket, szerves, lebomló hulladékként lehet őket hasznosítani. Ezzel szemben a műanyagok gyártása sokkal nagyobb szennyezéssel jár, semmit nem segít a globális felmelegedésen, a szemétbe kerülő tárgyak pedig évszázadokig nem bomlanak le. Elégetni sem jó megoldás őket, hiszen nagyon sok méreganyag szabadul fel belőlük.

2. Kiállják az idő próbáját.

Úgy őszintén: eddig hány vacak műanyag játékot kellett kidobnod azért, mert az anyag elöregedett, a kis kacat a legkisebb extra terhelésre eltörött? Ezzel szemben a fából készült játékokat nehéz eltörni vagy tönkretenni. Egy-egy darabot jó eséllyel még az unokáid is örömmel használnak majd, már csak azért is mert ezek a tárgyak szépek, elegánsak, időtállók.

3. Fejleszti a kreativitást, miközben nem terheli túl az idegrendszert

A fából készült játékok jellemzően egyszerűen, nem sípolnak, nem villognak, nem pompáznak hatezer színben. Nem azt mondom, hogy a gyerekeket ingerszegény környezetben kell tartanunk, de manapság talán kicsit sok az, ami egy átlagos háztartásban éri őket. A fajátékok lelassítanak; koncentrációt, kreativitást, fantáziát igényelnek. Mivel nem árasztjuk el őket passzívan beáramló információk tömkelegével, a gyerekeknek használniuk kell a képzelőerejüket. Lehet, hogy eleinte unatkoznak, de ez nem baj! Ami azt illeti, az unatkozás egy nagyon termékeny folyamat: arra sarkall, hogy kreatívak legyünk! Segítsünk hát nekik egy kicsit úgy unatkozni, hogy mégis megkapják a megfelelő eszközöket arra, hogy a képzeletük szárba szökkenhessen!

4. Fejleszti a finommotorikát, a reflexeket, az erőt

Mennyivel nehezebb fakockából tornyot építeni, mint legóból, ugye? Mennyivel kifinomultabb finommotorikus képességeket, koncentrációt, kitartást igényel? Ezek a tulajdonságok az ilyen élményekben gyökereznek, és felbecsülhetetlen előnyt jelenthetnek majd az életben. Ha engem kérdeztek, én inkább a fakockát választanám, mint az óvodai angoltanulást. Mennyire máshogy mozog egy fából készült kisvonat, mint a műanyag társai, nemde? Jelentős súlya, tehetetlensége, súrlódása van. Más a tapintása, máshogyan működik. Valahogy valóságosabb. A fizikai világ megismerése sokkal könnyebb, ha olyan tárgyakon keresztül történik, amelyek ilyen, valóságosabb képet festenek a fizikai szabályairól. Nem utolsó sorban a fa sokkal nehezebb a műanyagnál. Nekünk, felnőtteknek fel se tűnik, hogy míg a műanyag kisautó 10 gramm, a fa 80, de egy földből éppen csak kilátszó picike emberpalántának ez bizony nagy különbség! A gyerekek legkésőbb az iskolában sajnos mindenképpen belekényszerülnek a passzív éltmódba, de addig is vannak olyan apró dolgok, amiket megtehetünk az izomzatuk egészséges fejlődésének elősegítéséért.

5. Nehezebb vele mellényúlni

Egy másik blogbejegyzésben már szót ejtettem a műanyag, mint alapanyag jelentette veszélyforrásról, valamint arról, hogy az olcsó ázsiai tömegcikkek sokszor milyen mérgező anyagokat tartalmazhatnak. A jó hír, hogy fajátékoknál ezek miatt sokkal-sokkal kevésbé kell aggódni. A fát a természet alkotta, nem mi, emberek. Nincs benne adalékanyag, nem szivárog, soha nem egészségtelen és főleg nem rákkeltő. Ami esetleg problémás lehet, az a rajta lévő festék, de a megfelelő biztonsági tanúsítványokkal ellátott termékeket vásárolva emiatt sem kell aggódnunk.

Honnan érdemes beszerezni?

Összeszedtem nektek néhány fajátékokra szakosodott hazai webshopot, a teljesség igénye nélkül: www.akebiajatek.hu www.fakopancs.hu www.okosjatek.hu www.vesszoparipa.hu www.szinesfajatek.hu www.anyaparadicsom.hu   Vissza Réka nagyköveti oldalára

Vélemény, hozzászólás?

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.