Kínai cuccok – 3 dolog amit soha ne rendelj kínai webshopról

Kínai cuccok

Valamennyi cikkem a személyes álláspontomon, véleményemen, tapasztalatomon alapszik. Igyekszem megosztani azokat a gondolatokat, amelyeket akár gyakorlati, akár lelki értelemben hasznosnak találtam kismamaként és remélem, hogy másoknak is az lehet. Nem hiszek az abszolút igazságokban, és nem célom senkiben semmiféle rossz érzést kelteni. Mindannyian anyák vagyunk, szeretjük a gyerekeinket és a legjobbat akarjuk nekik. Ha te máshogyan gondolsz és csinálsz dolgokat az nem csak rendben van, de jó is, hiszen a világ és benne mi, emberek, nagyon sokfélék vagyunk.

3 dolog amit soha ne rendelj kínai webshopról

Amióta az eszemet tudom a tudatos életvitel a kattanásom, ráadásul mindezt a biológia és biokémia iránti szeretetemmel kombinálom. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy igyekszem minden apró részletnek utánajárni, hogy aztán az információk birtokában önálló döntéseket hozhassak. Az anyaság persze etéren is merőben új kérdéseket és problémákat vetett fel, de egy blogbejegyzés közel sem alkalmas arra, hogy mindennek akár csak a tizedét is kifejtsem. Amire viszont mindenképpen szeretném felhívni a figyelmet, azok az olcsó kínai webshopok. Nulladik lépésként sajnos le kell bontsam a biztonságérzetét mindazoknak, akik az Európai Unió különféle rendeleteiben bíznak. Az igaz ugyan, hogy léteznek a befolyó olcsó tömegcikkekre vonatkozó szigorú biztonsági előírások, csakhogy a valóságban ezeket még akkor is nehéz betartatni, ha nagykereskedelemről – játékforgalmazással foglalkozó multik – van szó. Azok a termékeket pedig, amiket mi magánszemélyek közvetlenül rendelünk fillérekért, amik tonnaszám ömlenek minden nap Ferihegyre… Nos, azokat soha a kutya se ellenőrzi. Soha.

[1]Az EU 15 országából 13-ban találtak olyan műanyag játékokat, amelyek mérgező anyagokkal, főleg ftalátokkal voltak szennyezettek. Az esetek 92%-ában a szennyezés mértéke a „komoly kockázati” kategóriába esett. Az összes mérgező játék 88%-a Kínából érkezett.

1/3 Habtapik

A gyerekekre leselkedő, műanyaghasználattal összefüggő legkritikusabb méreganyagok közé tartoznak az úgynevezett „ftalátok[2].” Elsősorban a hormonrendszert erősen károsító hatásuk lévén borzalmasan veszélyesek a gyerekek egészséges testi-idegrendszeri fejlődésére, ráadásul a placentán átjutva a mérgezést már az anyaméhben elkezdhetik. Sajnos a mai, modern életvitel mellett teljes mértékben nem elkerülhetők, de nagyon sokat tudunk tenni azért, hogy csökkentsük a jelenlétüket a gyerekeink környezetében! Mivel a ftalátokat főleg a különféle műanyagok lágyítására használják, ezért legyen gyanús az összes habos, puha, hajlékony műanyag! Tehát: a habtapi! Az a bizonyos, amit minden anyuka azért tesz a gyereke alá, hogy fel ne fázzon. Amin az életük 6-8 hónapjában henteregnek, amit megrágnak, amit összenyalnak.

Mi legyen akkor helyette?

Az első kérdés, hogy feltétlenül ragaszkodtok-e a habtapihoz? Lehet Németországban gyártott, garantáltan ftalátmentes darabokat vásárolni, de kétségtelenül sokkal drágábban. Ha engem kérdeztek, szerintem az egész habtapi téma egyszerűen átugorható. Egy vastag szőnyeg pontosan ugyanazokat tudja: véd a hideg padlótól, puha, csúszásmentes. Nem baj, ha nem brutál színes, mert a piciket egy átlagos háztartásban amúgy is milliónyi inger veszi körül. Az a javaslatom tehát, hogy vegyetek olyan szőnyegeket, amiken a bébi szabadon hentereghet, és amik egyúttal sok-sok évig használhattok az otthonotok szép kiegészítőjeként! Ezzel nem csak egészséges, de környezettudatos döntést is hoztok. Anyagát tekintve és normál árkategóriában gondolkozva a polipropilén (PP) darabok a nyerők; ez számít ugyanis a szintetikus anyagok között az egyik legbiztonságosabbnak. Az IKEA-ban szinte csak ilyeneket találtok, teljesen megfizethető áron.

2/3 Cuki babaruhák fillérekért

Én, aki tényleg betegesen ki van élezve ezekre a dolgokra, még én is úgy kényszerítettem magamat, hogy NE vásároljak übercuki állatkás rugikat az olcsó webshopokon! Aztán kicsit utánaolvasva a dolgoknak, hirtelen már nem bántam annyira, hogy a fiamnak mégse lesznek édibédi nyuszifülei feleannyiért. Az 5 leggyakoribb vegyszer, amiket az olcsó, ázsiából rendelt ruhákban kimutattak[3]:
  1. Ólom: 6 éven aluli gyerekeknél az ólommérgezés erősen befolyásolja a mentális és fizikai fejlődést
  2. NPE: károsítja a hormonrendszert, a szaporítószerveket, a normál testi fejlődést
  3. Ftalátok: lásd fentebb
  4. PFC: károsítja a hormonrendszert, az immunrendszert, a májat és a hasnyálmirigyet
  5. Formaldehid: allergiás dermatitist és irritációt okoz, növeli a rákos betegségek kialakulásának valószínűségét
Kerüljük a koszlepergető, tűzálló és egyéb hasonló okosságokkal ellátott ruhákat, mert ezeket biztosan valamilyen vegyi anyaggal kezelték. A mérgező maradványok jelenlétére az esély sokszoros.

Mi legyen akkor helyette?

Lehetőleg pamut holmikat vásároljatok, és – legalább az első, hiperérzékeny hónapokban – kerüljétek a szintetikus anyagokat! Habár nem vagyok rajongója a fast fashion üzleteknek, de babaruhák tekintetében előnyben részesítem őket a minőségi kontroll és biopamutból készült cuccok miatt. (A biopamut jelölés a gyapot termesztési módjára vonatkozik.) Emellett a turik „menősítését” is nagyon szuper és támogatandó dolognak tartom! Gátat szabhatunk vele a fogyasztói pazarlásnak, miközben olcsó és jó minőségű ruhákhoz jutunk. További érv a turis vásárlás mellett, hogy a sokszor mosott ruhákban az esetleges maradványvegyszerek is sokkal kisebb eséllyel lesznek jelen.

3/3 Műanyag játékok

A fentiek után szerintem nem szorul sok magyarázatra a dolog. Úgyhogy inkább elmondom az én saját elveimet, aztán aki szeretné, importálja: soha nem rendelek olcsó ázsiai webshopról játékokat, és itthon, a játékboltban se veszem meg ezeket. És habár természetesen én is tudom, hogy mindent Kínában gyártanak, de nem mindegy, hogy hol és hogyan. A gagyi csomagolás és a béna grafika mind-mind árulkodó jel, hogy valószínűleg a biztonságra sem volt nagyobb az igény!

Mi legyen akkor helyette?

A műanyag játékokat nem lehet és nem is kell teljesen száműzni, de mindennek ellenőrizzétek a csomagolását! Legyen igényes, minőségi és legyenek rajta feltüntetve a biztonsági jelzések (ilyen-olyan mentes, ISO szabvány stb.)! Nem elvetendő az a gondolat sem, hogy az ismert gyártók drágább műanyag játékai minden bizonnyal biztonságosabbak. Vagy vásároljatok fa játékokat! Ezek mostanában a reneszánszukat élik, a kasszagéptől a kismotoron át az orvosi táskáig mindenfélét lehet kapni már fából. Van egy hazai kisvállalkozás, az Akebia Játék webáruház, akiket nagyon jó szívvel tudok javasolni mert nem csak gyönyörű, minőségi holmijaik vannak, de nagyon odafigyelnek a biztonságra is!   Vissza Réka nagyköveti oldalára [1] https://eeb.org/flood-of-toxic-chinese-toys-threatens-childrens-health/ [2] https://hu.wikipedia.org/wiki/Ftal%C3%A1tok [3] https://www.theepochtimes.com/made-in-china-clothing-for-kids-could-contain-toxic-chemicals_1465738.html

Vélemény, hozzászólás?

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.