Probiotikumok – Egészséges bélflórával a picik hasfájása ellen

Probiotukum

Valamennyi cikkem a személyes álláspontomon, véleményemen, tapasztalatomon alapszik. Igyekszem megosztani azokat a gondolatokat, amelyeket akár gyakorlati, akár lelki értelemben hasznosnak találtam kismamaként és remélem, hogy másoknak is az lehet. Nem hiszek az abszolút igazságokban, és nem célom senkiben semmiféle rossz érzést kelteni. Mindannyian anyák vagyunk, szeretjük a gyerekeinket és a legjobbat akarjuk nekik. Ha te máshogyan gondolsz és csinálsz dolgokat az nem csak rendben van, de jó is, hiszen a világ és benne mi, emberek, nagyon sokfélék vagyunk.

Egészséges bélflórával a picik hasfájása ellen

A gyerekkori hasfájás. Az a bizonyos, ami 3 hónapos korig tart és ami a legtöbb anyukát már közvetlen a szülés után az idegösszeomlás szélére sodorja. Gondolom nem kell bemutatni. A tudományos igazság az, hogy mind a mai napig nem tisztázott az újszülöttek mindennapi keserves sírásának az oka – már persze ha kizárjuk az ételallergiát, mint lehetséges gyanúsítottat. Innentől pedig szabad a pálya tippek és trükkök előtt. Természetesen én is mindet kipróbáltam, aztán a leghasznosabbat végül a google sokadik oldalán találtam meg, egy eldugott fórum egyetlen eldugott kommentjében. A homlokomra csaptam: úristen, ez nekem hogy nem jutott eszembe? Azóta pedig igyekszem a többi anyuka figyelmét felhívni erre a – szó szerint – apró, de annál fontosabb részletre: az egészséges bélflórára.

Minden a születéssel kezdődik

A kisbabák a méhben töltött idő alatt a magzatvizet kortyolgatják és vizeletet ugyan kiválasztanak, de székletük – jó esetben – ilyenkor még nem ürül. Azok a baktériumtörzsek, amelyek később a vitaminok felvételéért, a rostok bontásáért és a tápanyagok felszívódásáért felelnek, még nem szaporodtak el. Természetes esetben a kisbabák a szülőcsatornában, a születésük során találkoznak először azokkal a mikroorganizmusokkal – remélhetőleg a megfelelő típusokkal, megfelelő összetételben – amelyek aztán elkezdenek megtelepedni. Csakhogy azt mindannyian tudjuk, hogy ebben a bizonyos „természetes esetben” jóval kevesebb anyuka és kisbaba tudná egészségesen, együtt elhagyni a kórházat… Szóval mi a helyzet a császármetszéssel született kicsikkel, mint amilyen egyébként az én kisfiam is? Az, hogy mivel nem haladnak át a szülőcsatornán, nekik aztán semmi esélyük ehhez az életkezdő baktérium pakkhoz hozzájutni. Ez persze nem jelenti, hogy idővel ne alakulna ki a bélflórájuk, de valószínűleg sokkal lassabb és nehezebb lesz számukra a folyamat.
Tudtad? Nyugati országokban több helyen is elterjedt gyakorlat a császáros kisbabák arcát hüvelyváladékkal bekenni, hogy így biztosítsák a „jó” baktériumok mihamarabbi megtelepedését.

Te hogy éreznéd magad egy kiadós antibiotikum kezelés után, ha napi 5 liter tejet kellene meginnod?

Ez a hasonlat áll talán a legközelebb ahhoz, ahonnan az újszülöttek indulnak. (És bizony még a szülőcsatornán való áthaladás sem garancia semmire, mert a bélflóra egyébként is lassan alakul ki!) Bélflóra nuku, a bélfal sejtjei még sokkal könnyebben áteresztik a tápanyagokat és allergéneket, a belek pedig addig soha nem tapasztalt mértékben mozognak. Szerintem érthető, hogy a kicsik folyamatosan kiborulnak és csak nagyon-nagyon lassan alkalmazkodnak mindehhez. Az addigi idilli anya-magzat szimbiózis után különösen kellemetlen és fájdalmas élmény lehet ez a számukra, ráadásul nem elég egy merőben új világ ingereivel megbírkózniuk, még ezek a testi érzetek is kínozzák őket.

Anya segít, ahol tud

Amikor a kisfiamnak elkezdtem újszülötteknek való, többféle baktérium törzset tartalmazó (tehát nem BioGaia) bélflóra regeneráló készítményt adni, az ötödik napra két nagyon látványos változás következett be. Az első – a fontosabb – hogy sokkal kevesebb lett a sírás és az sem volt már olyan erős, fájdalmas. Ennek hála egyébként az altatás is mérföldekkel könnyebbé vált. A másik, hogy a napi 7-8 kakis pelusból napi 1-2 lett. Utóbbival kapcsolatban a kommentek elé mennék: tudom, hogy anyatejnél minden normális, de a [változatlan táplálás + probiotikum] kombinációja utáni bekövetkező éles váltás nekem azt üzente, hogy a kisfiam bélműködése és tápanyagfelvevő képessége valószínűleg javult. Az általam használt probiotikum a Protexin Restore volt, amit már újszülött kortól lehet adni a piciknek. Hangsúlyoznám, hogy nem az orvosok által széleskörűen javasolt BioGaia helyett, hanem azzal együtt. (A jelen ajánlásból egyébként semmiféle anyagi hasznom nem származik.) Nagyon szeretném, ha ez az információ minél több édesanyához eljutna, mert hiszek benne, – különösen császáros és antibiotikum kezelésen átesett kisbabák esetében – hogy jó eséllyel enyhítheti az egész család kollektív szenvedéseit. Ne féljetek a kicsiknek probiotikumot adni, ez nem gyógyszer és főleg nem valamiféle mesterséges, hovatovább mérgező dolog. Az immunrendszerünk, az idegrendszerünk, az emésztésünk megfelelő működéséhez mindannyiunknak – kicsiknek és nagyoknak egyaránt – feltétlen szüksége van ezekre a baktériumokra.   Vissza Réka nagyköveti oldalára

Vélemény, hozzászólás?

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.