Szappan vagy kézfertőtlenítő? A vírusok elkerülésének legjobb módja

Vajon melyik a jobb, a szappan vagy a kézfertőtlenítő? Hetek óta szeretném megírni ezt a bejegyzést nektek, aztán mostanra olyan aktuális lett, hogy nem várhatott tovább. A Corona-vírus elleni védekezésben a csapból is folyik :), hogy mossuk meg a kezeinket minél gyakrabban és használjunk kézfertőtlenítőt. Ez a látszólag kis óvintézkedés egyébként is ajánlott volna a hétköznapjainkban, hiszen a kezünkkel összefogdosunk mindent, aztán a szemünkbe, a szánkba nyúlunk. Talán meglepő, de naponta közel 3000 alkalommal nyúlunk az arcunk különböző részeihez a kezeinkkel! Megéri az a kézmosás, igaz?

A hagyományos kézfertőtlenítő szerek remek alternatívát jelentenek abban az esetben, HA nincs lehetőség a szappanos kézmosásra! Ezek legtöbb esetben 70% ethanolt tartalmaznak és így az alkohol fertőtlenítő hatását használják fel a tisztának ugyan nem tiszta, viszont baktérium- és vírusmentes kezek biztosítására.

Mi a baj a kézfertőtlenítőkkel?

A kézfertőtlenítők rendkívüli hatékonysággal pusztítják el a baktériumokat – sajnos a jókat is, amikre egyébként nagy szükségünk van, hogy a bőr védekezőképsségét fenntartsuk. Arról nem is beszélve, hogy azok, amelyek az alkoholon kívül egyéb vegyületek is tartalmaznak (mint pl. a triklozán) a környezetet is károsítják. A triklozán egy gyakori fertőtlenítő szer, mely a legközelebbi kézmosáskor a vízbe kerül és innen az élőlények szervezetébe. A bioakkumuláció folyamatának (felhalmozódás) következtében pedig kimutathatóvá és mérgezővé válik, pl. a delfinek és más vízi élőlények szervezetében. A triklozán hatására az élővilágban megtalálható baktériumok ellenállóbbá válnak és rezisztensek lesznek az antibiotikumokkal szemben is. Ez a vegyület sajnos rajta van az amerikai folyókból kimutatható vegyületek TOP10-es listáján is – nem valami előkelő hely egy ilyen listán.

Az alkoholos kézfertőtlenítő gyakori használata (ehhez már naponta 4-5 használat is elég) rendkívüli mértékben szárítja a bőrt! A bőr súlyos kiszáradásához, ekcémás tünetekhez, berepedezett, esetenként vérző kézfejhez vezethet.

Hogyan használd  helyesen a kézfertőtlenítőket?

  1. csak akkor használd, ha nincs lehetőség szappanos kézmosásra (pl. autóban)
  2. válassz olyat, amiben nincsen triklozán, csak ethanol
  3. gondoskodj kezeid hidratálásáról, lehetőleg vegyszermentes, ápoló krémekkel

De nézzük, mit mond a tudomány?!

Egy 2009-es Ausztrál vizsgálatban megnézték, mi a különbség, ha szappant, vagy kézfertőtlenítőt használunk. Influenza (H1N1-típusú) elleni védekezésben kórházi dolgozókat kértek fel, akiket öt csoportra osztottak. Miután kezeiket “megmerítették” magában a vírusban, ez történt:

  1. 61,5% ethanolos kézfertőtlenítőt használtak 20mp-ig
  2. 70% ethanol + 0,5% chlorhexidine tartalmú kézfertőtlenítőt használtak 20mp-ig
  3. 70% isoproponal + 0,5% chlorhexidine tartalmú kézfertőtlenítőt használtak 20mp-ig
  4. nem mostak kezet
  5. szappannal és vízzel mostak kezet 40mp-ig, majd törülközővel megtörölték azt

Az eredmények azt mutatják, a szappanos kézmosás a leghatékonyabb a vírusok ellen! Ezt követik sorban a különböző kézfertőtlenítők eredményei, majd természetesen azok, akik nem mostak kezet semmivel.

És, hogy érdemes-e meleg vízzel kezet mosni vagy a hideg is ugyanolyan jól megteszi? Nos, mivel a meleg víz csak 100 fok körüli hőmérsékleten pusztítja el a kórokozókat, felesleges túl meleg vizet használni – az égési sérülések sem jobbak, mint a kézfertőtlenítőtől kiszáradt kézfejek. A szappan hatásfokát a víz hőmérséklete egyáltalán nem befolyásolja, így adott esetben a hideg víz is megfelel (persze a kézmeleg víz kellemesebb és a zsírokat is jobban oldja, de ne essünk pánikba, ha egy csapból csak hideg víz jönne).

Szappanos kézmosás a leghatékonyabb

A hőmérsékletnél jóval fontosabb, hogy ELEGENDŐ ideig tartson a kézmosás – azaz 40 másodeprcig. Ez már jóval nehezebb, főleg ha türelmetlen gyerekekről van szó. A magyar énekesnő Marge készített egy 43 másodperces kézmosó dalocskát, amivel könnyű számolni és pikk-pakk eltelik az idő a gyerekeknek is!

Milyen szappant válasszunk?

Bármilyen szappan megfelel a célnak, de természetesen előnyt élveznek a natúr szappanok, amelyek nem szárítják a bőrt és a bennük lévő ápoló olajok hidratálják, puhítják azt. Felesleges anti-bakteriális szappant választani, drágább és nem hatásosabb – a környezetre viszont károsabb. A szappanosodási folyamathoz minden esetben lúgot használnak, amely a szappan PH-ját állítja be, ebben sincsen különbség a szappanok között.

Gondoskodjunk bőrünk hidratálásáról natúr, vegyszermentes krémekkel! 

Fontos a rendszeres hidratálás

Ha már megtörtént a baj és rendesen kiszáradt a bőröd a kézfertőtlenítőktől, akkor ne felejtsd el használni a No.13 vagy a 13 Eszencia krémet, melyek magas olaj- és gyógynövénytartalommal segítenek a bőr regenerálásban, hámosításában.

Annak érdekében, hogy a cseppfertőzéssel terjedő vírusokat elkerüljük (mint az influenza, vagy a most terjedő Corona-vírus) nem csak kezeink higiéniáját kell, hogy biztosítsuk, hanem érdemes távolmaradtunk a zsúfolt helyektől, különösen a zártaktól, minimalizálni a tömegközlekedést és minden olyan helyzetet, ahol a levegőben terjengő kórokozókkal kapcsolatba kerülhetünk. Így tehetjük meg a legtöbbet saját és családunk egészségének védelmében!

Jó egészséget mindekinek!

One thought on “Szappan vagy kézfertőtlenítő? A vírusok elkerülésének legjobb módja

  1. Pingback: Nem kell, hogy a bőröd is tönkre tedd! Ismerd meg a bőrápolás királynőjét - Dora Natura

Vélemény, hozzászólás?

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.