Mivel ápold kisbabád érzékeny bőrét?

Sok reklám, sok ajánlás, számtalan lehetőség. De mégis milyen szempontok szerint válassz babakozmetikumot születendő kisbabád számára, vagy ha valamiért váltanod kell? Összeszedtünk egy listát, ami alapján megszűrheted a kínálatot és jó eséllyel találsz rá a megfelelő babaápolási termékekre.

A Dora Natura babakozmetikumok mindegyikét a saját gyermekeink számára (is) készítettük, ezért a legjobbra törekedtünk, és kompromisszum nélkül  tartottuk magunkat EZEKHEZ a szempontokhoz:

1. Károsanyag-mentes

2. Engedélyezett, ellenőrzött, minősített

3. Ár/érték arány

4. Babakozmetikum

5. Magyar termék

6. Kompakt termékcsalád

7. Gyors kiszállítás

8. Ajánlások

 

1. Károsanyag-mentes

Ennél mégjobb, ha natúrkozmetikum. A két kifejezés ugyanis közel sem ugyanazt jelenti! Afféle rovar-bogár kapcsolat van köztük: minden natúrkozmetikum károsanyag-mentes, de nem minden károsanyag-mentes kozmetikum natúr. A hosszútávon (is) bőrproblémákat okozó kőolaj-származékok alattomosan jelen lehetnek ártalmatlannak tűnő termékekben is (erről ITT olvashatsz), ezért azt javaslom elsődleges szempont legyen, hogy a választott kozmetikum natúr, mert azon túl, hogy a természetes hatóanyagok csodákra képesek,

natúrkozmetikum vásárlásával biztosabb lehetsz benne, hogy nem tartalmaz kőolaj-származékot, sls-t, szilikont, parabént, talkumot, mesterséges színezék és illatanyagot….stb. Egyszóval KÁROSANYAG-MENTES!

 

2. Engedélyezett, ellenőrzött, minősített

Az a jó a természetes alapanyagokban, hogy az emberiség a létezése óta kísérletezik velük és alkalmazza őket, tehát nem nekünk kell bizonyítani a hatásukat vagy tesztelni őket, sok-sok generáció megtette már ezt előttünk.

De a természetes alapanyagokhoz is kell szakértelem, mert aki valaha megpróbált csak egy “egyszerű házi szappant” elkészíteni, az pontosan tudja, hogy ez legalább olyan művészet, mint a főzés. Nagyon dícséretes, ha rászánod magadat kozmetikumaid otthoni elkészítésére, de azt javaslom, ne a kisbabád érzékeny bőrén kísérletezz, az már egy magasabb szint. Ráadásul szakképzet natúrkozmetikum készítők közül is kevesen merészkednek erre a területre, hiszen a csecsemők bőre törékeny kis ékszer, vigyáznunk kell rá.

Olyan babakozmetikumot válassz, amely hivatalos engedélyekkel (CPNP regisztráció és Termékinformációs Dokumentáció) rendelkezik.

A webshopokban vagy boltban forgalmazott termékek szinte biztosan ilyenek, vásárokban, vagy csoportokban, magánszemélyek által készített termékek esetében azonban erről mindenképp érdeklődj. Ez a minimum elvárás. Ennél még jobb, ha a gyermekeidnek szánt termék szaküzemben készül, ahol mikrobiológiai vizsgálatok is készülnek, és minden gyártásból eltesznek a későbbi ellenőrzések céljából. Ezeken a kozmetikumokon LOT-számot (gyártási szám) és garantált lejárati időt is találsz.

A legjobb, ha mindezeken túl a választott márka rendelkezik natúrkozmetikai minősítéssel, amely garantálja a magas minőségű, természetes összetevőket. Ilyen lehet a NaTrue, az EcoCert vagy a Naturix minősítés, mellyel a Dora Natura termékek is rendelkeznek. Ez azért is fontos, mert

újabban sok gyártó használja előszeretettel a “nature, natural…” szavakat, amik azt a képzetet keltik, hogy natúrkozmetikummal van dolgunk, de ez sajnos sok esetben nem igaz, csak annyit jelent, hogy természetes alapanyagokat IS tartalmaznak. Légy körültekintő, és kezeld fenntartásokkal ezeket az elnevezéseket!

Elismeréseink, szakmai szempontok

 

3. Ár/érték arány

Szándékosan nem csak árat írtam, mert az “olcsó húsnak híg a leve” mondás kozmetikumok esetében különösen igaz! A kőolaj-származékok és a nem natúr alapanyagok többsége fillérekbe kerül, sokszor a csomagolásuk költsége több, mint a bennük lévő terméké. Ezek használatát semmiképpen sem javaslom!

A natúrkozmetikumok alapanyagai a sokszorosába kerülnek, ezért értelemszerűen az áruk is magasabb. Mégsem igaz egyesek feltételezése, hogy a natúrkozmetikum valamiféle luxus lenne!

Egyrészt lehet kapni natúrkozmetikumokat nagyon kedvező áron. Ezek jellemzően a drogériák saját márkás termékei, persze az ár itt is tükrözi a minőséget. Ezek a termékek valóban natúrak, tehát a használatuk nem ártalmas és ez már önmagában remek. Ugyanakkor jellemzően nem is tartalmaznak olyan hatóanyagokat, amik valóban hatékonyak lennének a regenerálás, a védelem, vagy a bőr megerősítése szempontjából.

Másrészt itt lép érvénybe az “érték” faktor, ugyanis ha jó minőségű, valódi hasznos natúr alapanyagokat tartalmazó termékeket választasz, akkor nem kell később az ekcéma- vagy a pelenkakiütés kezelés miatt jóval drágább készítményeket vásárolnod, a fájdalom és a probléma elkerüléséről nem is beszélve.

Olyan terméket válassz, ami értékes, a babaápolás szempontjából is releváns natúr alapanyagokat tartalmaz. (Nagyon impozáns lehet a málnamag olaj vagy a csiganyák, csak éppen teljesen felesleges a pelenkázáshoz) és esetleg nézd meg a kiszerelést és felhasználási javaslatot. (a nagyobb kiszerelés arányaiban olcsóbb általában és jó minőségű termékből sokkal kevesebbet kell használni, tehát tovább elég lesz.)

A témát ebben a bejegyzésben is kifejtettük:

Így spórolhatsz 40%-ot minőségi natúrkozmetikumokkal

 

4. Babakozmetikum

Evidenciának tűnhet, de sajnos nem az: a gyermeked korának megfelelő kozmetikumot válassz! Különösen igaz ez újszülöttek esetében.

Érdemes szem előtt tartani a “cipőt a cipőboltból” elvet, ha a kisbabád bőrápolásáról van szó: olyan márkát válassz, amelynek nem csak egy-egy babaterméke van, tehát nem csak egy kedves ötlet részükről babakozmetikumot is gyártani, hanem komplett termékcsaládjuk van csecsemők részére, mert ez feltételezi a szakirányú ismereteket. A legkisebbek esetében különösen figyelj arra, hogy a termék újszülött kortól alkalmazható legyen, mivel egészen más a bőre és az igényei egy néhány napos babának, mint egy féléves csecsemőnek, vagy egy ovisnak.

Babakozmetikumaink

 

5. Magyar termék

Hazafias és nagyra értékelt gondolat, hogy magyar gyártó termékét válaszd, több okból is, de ezek többségét azt hiszem már tudod és lehetőség szerint szem előtt is tartod. Kozmetikumok esetében azonban nem ez az elsődleges érvem a hazai termékek mellett.

Dekorkozmetikumok, de még műszaki cikkek esetében is általános javaslat, hogy előnyt élvezzen a kiválasztásnál a származási hely az árral szemben. A gyártók ugyanis a helyi (vagy a célpiaci) lakosságra terveznek specifikusan. Arra az éghajlatra, környezeti viszonyokra, szokásokra, esetünkben pedig bőrtípusra, szakorvosi ajánlásra…stb.

Tehát egész egyszerűen: magyar gyártó a magyar babák bőrére, az ő igényeiknek megfelelően tervez és készít kozmetikumot. 

 

6. Kompakt termékcsalád

Ennek egyrészt egészen prózai oka van:

nem kell több helyről rendelned.

Másrészt van ennél összetettebb oka is. Általában a kozmetikai gyártók (is) rendszerekben gondolkodnak, több termék alkot egy egységet.

A Dora Natura babaportfóliója is így épül fel: megtalálható benne minden, amire kisbabád bőrápolásához szükséged lesz, csomagokban is összeállítva, illetve olyan kombinációkban, ahol a növényi összetevők szinergiája az egyidejű alkalmazás során a legaktívabb.

Csomagjaink

 

7. Gyors kiszállítás

Egy újabb kézenfekvő pont, hiszen újszülött babával, szülés után mi sem egyszerűbb, mint hogy webshopban vásárolsz.

Az jelenleg egy plusz nagyon erős érv a kiszállítás mellett, hogy a kismamákat globálisan ítélték “meghosszabított gyermekágyra”, csak kijárási korlátozásnak nevezik, de tulajdonképpen a lényege ugyanaz. Otthon maradsz, vagy vakmerőbb napjaidon körözöl a gyerekkel a ház körül.

A kiszállítás gyorsasága talán nem mindenkinek fontos szempont, nekem NAGYON. Általában a flakon aljánál jövök rá, hogy fogytán vannak a kozmetikumaink, és szerintem nem vagyok ezzel egyedül.

Különösen ügyelünk arra, hogy termékeinket átlagosan 2 MUNKANAPON BELÜL kézhez kapd és ezt a időt megnövekedett forgalom, vagy akciók esetén is tudjuk tartani.

 

8. Ajánlások

Talán ezt mondanom sem kellene, mert mi nők és anyák ebben elég jók vagyunk. Ha eddig mégsem néztél utána különösebben a kozmetikumaidnak, azt javaslom babakozmetikumok esetében tedd meg, legalábbis az első vásárlás előtt.

Csekkold az értékeléseket a Facebook oldalon, keress vagy kérdezz rá kismama csoportokban. vagy a többi ismerős édesanyánál!

A Dora Natura kozmetikumait most már sok védőnő és gyermekorvos ismeri és szívesen ajánlja, de sok tapasztalatot és véleményt is találsz rólunk, például itt:

Vélemények és tapasztalatok a Dora Naturáról

Vélemény, hozzászólás?

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.