Környezettudatos háztartás? Kezdd a ruháiddal!

Környezettudatos háztartás? Kezdd a ruháiddal!

Amikor egy kisbaba ekcémás lesz, a leggyakoribb tanács az, hogy a régi mosószereid cseréld természetesebb összetevőjű termékekre.

Habár sok esetben a gyerekeinkről való gondoskodás vágya vezérel minket alapvetően a természetesebb megoldások felé, talán nem is gondolnánk, hogy ezen döntéseink környezeti hatása is milyen hatalmas! A tisztítószereink megfelelő megválasztása tipikusan olyan dolog, amivel minden nap tehetünk magunkért és a Földünkért.

Hogyan tisztítanak a mosószerek?

Nem szeretnélek titeket innen már most, az első bekezdés után elriasztani, úgyhogy a lényeg dióhéjban: a felületaktív anyagok (ami lehet anionos, kationos, amfoter vagy nemionos) kapcsolatba lépnek a textil, illetve a szennyezőanyag molekuláival, csökkentik a víz felületi feszültségét és szabályosan leszakítják-legörgetik a piszkot az anyagról. Amit ezután sok esetben valamilyen más, jellemzően illatosított réteggel is bevonnak.

Mit jelentenek az összetevők a mosószerek csomagolásán?

Kézenfekvő megoldásnak hangzik, hogy az ember egyszerűen csak ne legyen lusta címkéket olvasni, de a különféle tisztítószereknél – nem csak mosószerekre gondolok – sajnos ez nem megoldás, ugyanis nagyjából semmit nem árulnak el a termékről. A gyártók legtöbbször csak a különféle ionos tulajdonságú felületaktív anyagok százalékos arányát tüntetik fel, de hogy az micsoda, na azt nem. Mintha én a kenyérre azt írnám, hogy „fehér színű liszt”. Csak így. Aztán a többi a vevő fantáziájára van bízva.

Néhány káros összetevő, a teljesség igénye nélkül, ami a márkás mosószerekben megtalálható, és amúgy több közülük azonnal kizárja a „Környezetbarát Termék” minősítést is:

  1. Klór, hypo: allergizáló, rákkeltő hatású fehérítő és fertőtlenítő adalék, amely a vízi elővilágra is nagyon káros
  2. Tetrahydrolinalool: illatosító összetevő, amely bőrirritációt, allergiás bőrreakciókat okozhat, emellett nagyon erős szem irritáló. A vízi élővilágot károsítja.
  3. Foszfátok: a vizekbe jutva vízvirágzást okoznak, azaz az algák olyan mértékű túlszaporodását, amely az oxigénszint drasztikus csökkenésével végül helyi élővilág egyensúlyának összeomlásához, halpusztuláshoz vezet
  4. Atranol, klóratranol: illatanyag allergének, az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja a használatukhoz fűződő szabályok szigorításának lehetőségét
  5. Formaldehid (és olyan anyagok, amelyekből felszabadul): rákkeltő anyag, amely már kis kitettségben is erős fejfájást, rosszullétet okoz, jellemzően illatanyagok formájában találkozunk vele
  6. Ipari felületaktív anyagok: a makacs foltok ellen kifejlesztett mindenféle csodaformulák nem bomlanak le, a mosás során bekerülnek a víz körforgásába. Képesek lebontani a vízi élőlények testfelületét védő anyagokat, ami miatt fogékonyabbá válnak a fertőzésekre. A víz felületi feszültségének csökkentésével (amely a működési mechanizmus egyik alapja) fogékonyabbá teszik a vízi élőlényeket a vízben található mérgek felvételére, amely mérgezéses állapotokat, hormonális problémákat, szaporodási képtelenséget okozhat.

Mit használhatunk helyette?

A mosódió (nevével ellentétben nem dióféle, így allergiások is használhatják!) egy szaponinban – természetes felületaktív tisztítószerben – gazdag növényi termés. A szappanhoz hasonlóan habzik és távolítja el a foltokat.

A folyékony mosódió különösen ajánlott érzékeny bőrűek, kisgyermekek, csecsemők ruháihoz, hiszen növényi szaponin tartalmának köszönhetően gyengéd, mégis hatékony módon távolítja el a szennyeződéseket. Nem tartalmaz az egészségre ártalmas szintetikus anyagokat és allergéneket, ezért érzékeny bőrűek számára különösen ajánlott. Káros vegyi anyagoktól mentes, ezért környezetünket sem szennyezi.

A kíméletes eljárással kinyert 12% mosódió-extraktumból és bio-enzimekből álló mosógél kimagasló mosóhatást eredményez, szövetkárosodás nélkül.

A természetes, de mégis hatékony növényi összetevőknek köszönhetően a közepesen/enyhén szennyezett ruhákat már 30-40 °C fokon is tisztára moshatjuk, vegyszerek nélkül.

Összesen két hátrányát tudnám felsorolni: az első, hogy a fehér ruhák beszürkülhetnek tőle. A második, hogy makacsabb foltokat önmagában nehezen oldja. A jó hír pedig az, hogy Fehér ruhákhoz készült folyékony mosószerünk természetes fehérítőt tartalmaz, így használata mellett a textíliák megőrzik vakító fehérségüket. Amennyiben pedig a natúr mosószer a kedvenced, létezik egy olyan, teljesen természetes és ráadásul vegán folttisztító, amely mosódióval együtt használva mindkét problémát megoldja.

Ez a folttisztító pedig a Dora Natura természetes folteltávolító granulátum makacs foltok ellen, fehér ruhákhoz, nátrium-perkarbonát (környezetbarát folttisztító só) és indiai mosódió őrlemény felhasználásával. Amellett, hogy hatékonyan képes megelőzni a fehér ruhák beszürkülését, még az olyan rémes szennyeződésekkel is felveszi a kesztyűt, mint a vörösbor, vagy a fűfolt. Ráadásul, ha mindez nem lenne elég, még fertőtlenítő hatása is ismert.

Amennyiben színes, erősebben szennyezett textíliákhoz és a foltok eltávolítására keresel megoldást, színes folttisztítót is találsz kínálatunkban.

Bőr- és környezetkímélő összetételének és aktív oxigénes koncentrált hatóanyag-tartalmának köszönhetően nagyobb mennyiségben adagolva sem károsítja a textíliát, védi a színeket a fakulástól, ráadásul nem tartalmaz optikai fehérítő, és már alacsony hőfokon gépi és kézi mosás esetén is kifejti hatását.
 
A textíliák puhaságról sem kell lemondanod, hiszen néhány csepp a Dora Natura kedvenc öblítő eszenciájából már nagyon kis mennyiségben kifejti hatását, ráadásul növényi eredetű összetevőket tartalmazó szövetlágyító. Természetes eredetű összetevőket tartalmazó formulával kellemes, hosszantartó illatot kölcsönöznek a ruháknak. Hatékonyságának köszönhetően egy flakon 40 mosásra elegendő.
 
Amennyiben még tudatosabb megoldást keresel, látogass el Allee üzletünkbe, ahol csomagolásmentesen töltheted újra kiürült flakonjaidat Natúr folyékony mosószerünkkel, valamint Kedves Emlék öblítőeszenciánkkal. Emellett természetesen csomagolásmentesen megtalálod kedvenc kozmetikumainkat is: Krémes mandulaolaj testápoló, Körömvirágos babafürdető és sampon, Búzaproteines hajerősítő sampon, Epres limonádé tusfürdő

Források:

http://mososzer.com/mososzerek-koernyezeti-hatasai

https://www.zoldhaz.info/kornyezetbarat-tisztotoszer-hazilag

http://www.hermanottointezet.hu/sites/default/files/dokumentumok/KT-66_Mos%C3%B3szerek_0.pdf

https://www.allergiakozpont.hu/media_anyagok/201009/168.pdf

Főoldal

Vélemény, hozzászólás?

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.