Miért elengedhetetlen a C-vitamin a kollagén hasznosulásához?

Kollagén és c-vitamin
Vitathatatlan, hogy a kollagén az elmúlt évek legnagyobb slágere a táplálékkiegészítők terén. Sikerét nagyban köszönheti annak, hogy hatása valóban érezhető, tapintható és néhány héten belül látványos változást képes produkálni. Ahogy egyre több klinikai vizsgálat születik, melyben a kollagén szedésének hatásait vizsgálják, úgy tudunk meg egyre többet arról is, milyen formában és hogyan érdemes szedni, hogy a legjobb hatást érjük el. Azt már szinte felesleges is felsorolni, milyen pozitív hatásai vannak, de emlékeztetőül mi is összeszedtünk 7 okot, amiért mindenképpen érdemes elkezdeni a kollagén pótlását 25 éves kor felett. Régóta tudjuk, de már vizsgálatok is alátámasztják azt a tényt, hogy a kollagén és a C-vitamin milyen jó barátságban vannak. Sőt, mi több, elengedhetetlen társai egymásnak.

Kollagén szintézis

A C-vitamin a prokollagén létrejöttét segíti, mely a kollagén előnyaga. Vizsgálatokban sikerült igazolni, hogy a C-vitamin képes megakadályozni a kollagén szintézis két kulcsenzimének inaktiválódását (lysyl and prolyl hyroxylase), így segít megőrizni az ember normál kollagén hálózatát (Boyera et al., 1998.) A régi korok híres betegséges, a skorbut, ugyan a C-vitamin hiánytól alakult ki, de a súlyos tünetek (fogak elvesztése, csontok és ízületek sorvadása) oka már közvetetten az, hogy a C-vitamin hiánya miatt a kollagén szintézis leáll, és ez a létfontosságú fehérje, amely szervezetünk fehérjekészletének 70%-át alkotja, leépül, kivonódik a csontokból, inakból, kötőszövetekből, bőrből, fogakból, porcokból. Sajnos szervezetünk önmaga nem tud C-vitamint előállítani, mert hiányzik hozzá a L-gulonolakton-oxidáz enzim, mely a C-vitamin előállításához szükséges utolsó enzim, így mindenképpen kívülről kell azt bevinnünk. Más vizsgálatok kimutatták a C-vitamin szerepét a (főleg a bőrben megtalálható) I-es típusú kollagén szintetizálásában és a csonttörések utáni regenerálódás elősegítésében. Sikeresen csökkentette az oxidatív stressz okozta károkat is (DePhilippo et al., 2018).

Mikor érdemes szedni?

Egy érdekes vizsgálatot végeztek 2018-ban (Lis, D. M., & Baar, K. (2019)), ahol arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van a kollagén és a c-vitamin szedése a kollagén szintézisre. A vizsgálatban résztvevők ugrókötelezés előtt 1 órával a, semmit sem kaptak b, 15g c-vitaminnal dúsított hidrolizált kollagént / zselatint kaptak, c, egy zselatinból és kollagénből álló “gumimacit” kaptak. Vért vettek tőlük közvetlenül a mozgás előtt és utána 4 órával. Míg a vérben keringő aminosavak szintje mindhárom esetben megnövekedett, a pro kollagén szintje csak azoknak nőtt (kb. 20%-kal) akik a c-vitamint és a kollagént is megkapták. Bár a vizsgálat nem vett túl nagy csoportot górcső alá, azzal azért biztosan csak jót teszünk magunknak, ha a kollagénünket c-vitaminnal kísérve, sportolás, aktív mozgás előtt 1 órával vesszük be. A C-vitamint tehát nem csupán külsőleg segíti a bőr szépségének megőrzését, de belülről is számos pozitív hatása van, melyek kollagénnel kombinálva eredményesen fokozzák a kollagén szintézis folyamatát, így segítve a bőr, az izmok, ízületek épségének fenntartását és regenerálását. Mi több, a C-vitamin tudományosan igazoltan is hozzájárul az immunrendszer működéséhez, segíti az idegrendszer megfelelő működését, fokozza a sejtek oxidatxív stresszel szembeni védekezését. Az már csak hab a tortán, hogy csökkenti a fáradtságot. Mit kívánhat egy modern nő, egy táplálékkiegészítőtől, mindezeken kívül? Dora Natura Kollagén kapszula C-vitaminnal és csipkebogyó kivonattal ITT. Ha extra vitaminokra és ásványanyagokra is vágysz, válaszd a Tengeri Kollagénkomplexet, kollagénnel, c-vitaminnal, E és B6 vitaminnal, biotinnal és cinkkel.
Kollagén kapszula C-vitaminnal és csipkebogyóval
Kollagén kapszula C-vitaminnal és csipkebogyóval
  Szakirodalom: Boyera N, Galey I, Bernard BA. Effect of vitamin C and its derivatives on collagen synthesis and cross-linking by normal human fibroblasts. Int J Cosmet Sci. 1998 Jun;20(3):151-8. doi: 10.1046/j.1467-2494.1998.171747.x. PMID: 18505499. DePhillipo, N. N., Aman, Z. S., Kennedy, M. I., Begley, J. P., Moatshe, G., & LaPrade, R. F. (2018). Efficacy of Vitamin C Supplementation on Collagen Synthesis and Oxidative Stress After Musculoskeletal Injuries: A Systematic Review. Orthopaedic journal of sports medicine, 6(10), 2325967118804544. https://doi.org/10.1177/2325967118804544 Lis, D. M., & Baar, K. (2019). Effects of Different Vitamin C–Enriched Collagen Derivatives on Collagen Synthesis, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 29(5), 526-531. Retrieved Nov 8, 2020, from https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/29/5/article-p526.xml
A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.