Mi ez a nagy felhajtás a kollagén körül?

Mi a kollagén?

A kollagén lényegében egy fehérje, amely rendkívül fontos szerepet tölt be kötőszöveteink felépítésében, gyakorlatilag a test ragasztójaként működik. Mindenhol megtalálható: a bőrben, az ízületekben, a csontokban, az izmokban, a bélben, a fogakban, a szemben…

A kollagén adja a bőr száraz tömegének 80–90% -át, tehát a bőr elsődleges proteinje. A jelentősége tehát vitathatatlan.

Miért kellene szedned, ha dugig van vele a szervezeted?

A kollagén esszenciális fehérje, ami azt jelenti, hogy nélkülözhetetlen a szervezet számára, ugyanakkor nem vagy csak részben tudja legyártani a szükséges mennyiséget.

Valamennyit képes előállítani megfelelő, fehérjedús és magas kollagéntartalmú ételek fogyasztásával, de a gyakorlatban, az átalakult étkezési szokások mellett ma már szinte elképzelhetetlen, hogy valaki elegendő kollagént fogyasszon (több liter húslevest, kocsonyát, körömpörköltet, zselatint…)

Ráadásul testünk kollagéntermelése 25 év felett folyamatosan csökken, majd 50-60 éves korban egészen minimálisra esik vissza, amelyet nagyobb a igénybevétel (pl.terhesség, szoptatás) vagy helytelen életmód (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás, gyakori napozás) tovább ront vagy felgyorsít.

Mivel elsősorban a kollagéntermelés csökkenése a felelős a bőr és az ízületek öregedéséért, tested fiatalságának megőrzéséhez, öregedésének lassításához elengedhetetlen a minőségi kollagénpótlás.

Felszívódik-e a kollagén?

Az utóbbi években számtalan formájú és márkájú kollagéntartalmú étrendkiegészítő került a (web)shopok polcaira, aligha van nő, aki ne találkozott volna ezekkel. A kollagén esetében azonban elmondhatjuk, hogy működésének tudományos bizonyítékait megelőzte a jóhíre. Gyakorlatilag szájról szájra terjedt a hatékonysága és nők milliói esküdtek rá, hogy rugalmasabb a bőrük, feszesebb a popsijuk, kevesebb a narancsbőrük, szebb a hajuk és a körmük a kollagéntől, miközben a tudomány képviselői validált eredmények híján csak megmosolyogták a „hiú hiszékenységet”. 

Bizony sok év eltelt a kollagén piacra robbanása óta és mostanra kutatások sora bizonyítja, hogy a kívüről bevitt kollagén képes beépülni, növelve a szervezet kollagénszintjét, a kötőszövetek víztartalmát, ezáltal a bőr feszesebb lesz és csökkennek a ráncok. 

Pontos mechanizmusa viszont még mindig nem egészen ismert. Nem csak a hatása, de úgy tűnik működési folyamata is csoda. 

Az egyik elmélet szerint az emésztés során lebomló kollagénből felszabaduló aminosav-többlet felel a fokozott kollagénszintézisért, de kimutatták azt is, hogy nem csak aminosavak, hanem rövidebb kollagénláncok is képesek felszívódni és eljutni a sejtekig. 

Például egy, a ’Skin Pharmacology and Physiology’ szakfolyóiratban közzétett tanulmány a kollagén étrendkiegészítők nők bőrére gyakorolt hatásait vizsgálta. Ebben a vizsgálatban a nők vagy kollagént vagy hatóanyagmentes placebot szedtek 8 héten keresztül. A 8 hét elteltével a kollagént szedő nőknél jelentősen nagyobb volt a bőr rugalmassága és nedvességtartalma a kúra kezdeti állapotához és a placebot fogyasztó nőkhöz képest is. 

Képes hatni az ízületekre?

A kollagén étrendkiegészítőkkel kapcsolatos kutatások áttekintése során megállapítást nyert, hogy a hidrolizált kollagénpeptid fogyasztása hozzájárul az ízületek egészségéhez, és feltételezhetően helyreállíthatja valamennyire a csontsűrűséget a csontritkulásban és az ízületi porckopásban szenvedő embereknél.

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a kollagén étrendkiegészítő segített csökkenteni az ízületi fájdalmakat, melyet számos vásárlónk is visszajelzett az elmúlt években, különösen a Tengeri kollagén komplex fogyasztásakor. 

Kollagén vagy szépségvitamin?

Az eddig leírtak fényében joggal merül fel a kérdés, mit szedj inkább: szépségvitamint vagy kollagént, ha feszesebb bőrre, erősebb és rugalmasabb hajra és körmökre vágysz? 

A válasz elég összetett, de hadd magyarázzam el röviden, mert érdemes megérteni! 

A bevitt kollagént a szervezet alkotóelemeire bontja az emésztés során, majd újraépíti a számára szükséges formában. Ez a kollagénszintézis. Ehhez azonban már több mindenre is szüksége van, hiszen ezt az átalakító munkát el is kell végezni. Ennek a folyamatnak az egyik NÉLKÜLÖZHETETLEN szereplője például a C-vitamin, melynek hiányában nem valósul meg a kollagénszintézis, vagyis a szervezetbe való beépítés. 

Ugyanez viszont általánosságban is elmondható: bármennyi kollagént szedsz be, ha hiányállapot van a szervezetedben, jó eséllyel nem fog megfelelően hasznosulni vagy ha a kollagén be is épül, a vitamin- és ásványianyag-hiányból adódó hajhullást, bőrproblémát, egészségügyi problémákat nem fogja tudni felülírni, így végeredményben a kollagénszedésed csak egy drága vizeletet fog eredményezni. 

Ezzel szemben egy szélesebb spektrumú, komplexebb szépségvitamin számos hiánybetegséget szüntethet meg és nem csak a szépségedre, de az egészségedre is pozitívan hat. Viszont kollagént előállítani nem képes.

A fiatalság megőrzéséhez tehát szépségvitamin mellett is szükség van kollagénre, a kollagén beépüléséhez pedig szükség van a megfelelő vitamin- és ásványianyag bevitelre, amit az étkezésünk szinte biztosan nem képes fedezni. Kollagén+vitamin, a kettő együtt az igazi SZÉPSÉG DUO!

Ennek bizonyítéka, hogy a Journal of Medical Nutrition and Nutraceuticals tudományos folyóirat egyik tanulmányában a vizsgált nők vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítményeik mellé kollagént is fogyasztottak. A tanulmány kimutatta, hogy a kontroll csoportban lévőkhöz képest azoknál a nőknél, akik ezt a kombinációt fogyasztották, jelentősen csökkent a ráncok mélysége, valamint a résztvevők bőrének hidratáltsága és rugalmassága is jelentős mértékben javult.

Jól eszel, miért kellene bármilyen vitaminbogyó? 

Számos nemzetközi kutatás alátámasztja azt a szomorú tényt, hogy a zöldségek és a gyümölcsök tápanyagtartalmuk nagyjából kétharmadát vesztették el az elmúlt évtizedekben, az egyre növekvő tömeggyártás során. Még a háztáji vagy bio termékek fogyasztása esetében is nehezen teljesíthető az ajánlott napi tápanyagbevitel, mivel már önmagában a termőföld sem tartalmaz annyi tápanyagot. Ha másképp nem, legalább időszakosan érdemes egy vitaminkúrát megcsinálni.

Próbáld ki a No.24 Vitaminkomplexünket, ami egy innovatív, kétkomponensű szépségvitamin-komplex 24 hatóanyaggal, széles spektrumú multivitamin-, ásványi anyag és nyomelem-összetétellel, valamint extra adag biotinnal a modern nők igényeire kifejlesztve és párosítsd Csipkebogyó kollagén kapszulánkkal a maximális hatásért! ki Arról, hogy miért nélkülözhetetlen a biotin, itt írtunk.

Hatóanyagai késleltetik az öregedést, aktívan elősegítik hajad és bőröd megújulását, támogatják a kollagénszintézist és hozzájárulnak szervezeted egészséges működéséhez.

Forrás:

  1. Lodish, H., Berk, A., Zipursky, S. L., Matsudaira, P., Baltimore, D., & Darnell, J. (2000). Collagen: the fibrous proteins of the matrix. Molecular cell biology
    Plant, A. L., Bhadriraju, K., Spurlin, T. A., & Elliott, J. T. (2009). Cell response to matrix mechanics: focus on collagen. Biochimica Et Biophysica Acta (BBA)-Molecular Cell Research, 1793(5), 893-902.
  2. Zdzieblik, D., Oesser, S., Baumstark, M. W., Gollhofer, A., & König, D. (2015). Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial. British Journal of Nutrition, 114(8), 1237-1245.
  3. Proksch, E., Schunck, M., Zague, V., Segger, D., Degwert, J., & Oesser, S. (2014). Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis. Skin pharmacology and physiology, 27(3), 113-119.
  4. Shaw, G., Lee-Barthel, A., Ross, M. L., Wang, B., & Baar, K. (2016). Vitamin C–enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. The American journal of clinical nutrition, 105(1), 136-143.
  5. Koutroubakis, I. E., Petinaki, E., Dimoulios, P., Vardas, E., Roussomoustakaki, M., Maniatis, A. N., & Kouroumalis, E. A. (2003). Serum laminin and collagen IV in inflammatory bowel disease. Journal of clinical pathology, 56(11), 817-820.
A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.