A baba fogzása

Mikor kezdődik, mik a tünetei, létezik-e bevált krém vagy gél az enyhítésére?

A baba fogzása – mikortól készülhetsz rá?

A fogzás változó intenzitású, viszonylag hosszú időszak, amin minden baba és családja átmegy. Vannak olyan babák, akiknél szinte észrevétlenül lezajlik, mások az összes fog kibújását megszenvedik. De fel lehet-e egyáltalán készülni rá, és ha igen, akkor hogyan, mikortól érdemes? Erről szól ez a cikk.

Mik a baba fogzásának fő tünetei, jelei, és létezik-e bevált módszer az enyhítésükre?

A legtöbb baba többnyire 4-6 hónapos kora körül kezd neki a fognövesztésnek, ami egészen két és fél, vagy akár 3 éves korig is eltarthat. Ez idő alatt gyermeked csecsemőből totyogóssá, majd kisgyerekké érik, és 20 db tejfog tulajdonosa lesz. 

A kezdődő fogzás tünetei eltérőek lehetnek a gyerekeknél, de ha az addig jól alvó 4-5 hónapos baba hirtelen többször felsír éjjelente, intenzíven csorog a nyála, rágja az öklét vagy minden látszólagos ok nélkül nyugtalanná válik, nagy eséllyel elkezdődött a folyamat. Vannak, akiknél átmeneti étvágytalanság, hasmenés is felléphet, mások a fülüket dörzsölik, kipirosodnak, akár enyhe hőemelkedésük is lehet. A láz nem tartozik a fogzás tünetei közé! Ha a láz és a fogzás egy időre is esik, valószínűleg nincs összefüggés a kettő között.

A fogzás jeleit azért nehéz ennél konkrétabban meghatározni, mert – ahogy korábbi cikkünkben is írtuk – 6 hónapos kor környékén más, gyökeres változások is elindulnak a baba életében. A tünetek emiatt kapcsolódhatnak a hozzátápláláshoz, vagy a mozgásfejlődés okozta ideg- és izomrendszeri fejlődéshez is. Persze a duzzadt íny, a nyáladzás, az ökölrágás vagy a füldörzsölés határozott bizonyítékai annak, hogy a baba fogai hamarosan előbukkannak.

Gél, krém vagy fájdalomcsillapító: mit válassz, ha fogzó babád csak 3 hónapos?

A fogzás tünetei hosszan elhúzódhatnak anélkül, hogy maguk a fogak megjelennének. Két-három hónapos babáknál is előfordul, hogy hirtelen nyugtalanná válnak, nyáladzanak vagy rágni kezdenek, akár heteken át minden eredmény nélkül. Mit lehet ilyenkor tenni?

A drogériákban és patikákban recept nélkül kapható, gyógynövényes alapú, a baba ínyébe dörzsölhető hűsítő géleket általában már ebben a korban is használhatod, de nem valószínű, hogy tartós segítséget nyújtanak. Az ecsetelős – többnyire lidokain tartalmú – fájdalomcsillapítókkal 4 hónapos kor alatt nem javasolt kísérletezni. Jó ötlet viszont 1-2, hűtőben tartható rágóka vagy ujjra húzható fogdörzsölő beszerzése, sőt: egy sima, rövid időre fagyasztóba tett textilpelenka is meglepően hatékonyan képes enyhíteni a fájdalmakat. Intenzív fogzás esetén 3 hónaposnál idősebb babáknak homeopátiás kúp, sőt, láz- és fájdalomcsillapító is adható, de ebből nem szabad rendszert csinálni.

Van különbség a fogzási tünetek között, ha a baba csak 3 hónapos és ha idősebb? 

A fogzás az fogzás marad, bármennyi idős is a baba, persze a tünetek intenzitása változhat, ahogy telik az idő. És változol te is: a fél-, egy-, másfél éves babád reakcióit, sírását sokkal jobban kiismered már, mint pár hónapos korában, így könnyebb lesz megoldást találni rá.

Fogzási sorrend 

A fogzásnak egyszerűen követhető, szimmetrikus sorrendje van: a fogsor jobb és bal oldalán is ugyanazok a fogak érkeznek meg szép sorban. A középső (alul 6-10-ik hónap, felül 8-12-ik hónap) és oldalsó (alul 10-16-ik hónap, felül 9-13-ik hónap) metszőfogak után a szemfogak (alul 17-23-ik hónap, felül 16-22-ik hónap), majd az őrlőfogak következnek. Általában ezek viselik meg legjobban a babát, mivel méretre is a legnagyobbak. Az első őrlőfogra 13-19, a másodikra 23-33 hónapos kor között lehet számítani alul és felül egyaránt.

Fogzást segítő rágókák, nyálkendők – melyiket válaszd?

A fogzás megkönnyítéséhez rágókák, kesztyűk, ujjra húzható kefék, cumik és gumijátékok óriási választéka áll ma már rendelkezésre. Ha teheted, válassz közülük olyat, ami könnyen tisztítható, az előállítása során a lehető legkevesebb vegyszerrel találkozott, higiénikusan tudod tartani és jól hűthető. 

Piros arc, fehér pötty a baba ínyén – vajon a megszokott fogzási tünetek közé tartoznak?

Két gyakori tünet, amik közül az arcon, az ínyen, vagy a popsin megjelenő pirosodás a fogzáshoz tartozó jelenség, teendő nincs sok vele. A fehér pötty a baba ínyén lehet maga a növésben lévő fog, de akár fertőzés, sőt, ciszta jele is. Ha nem vagy biztos a dologban, mutasd meg a gyerekorvosnak vagy a védőnőnek.

Hogyan tehető valóban könnyebbé a baba fogzásának ideje?

Tökéletesen bevált recept nincs, ráadásul a fogzás hosszú ideig tartó folyamat, amit fájdalmak esetén nemcsak a baba, hanem az egész család megszenved. A tartós kialvatlanság mindenkit türelmetlenebbé tesz, pedig a türelem ebben az időszakban az egyik legnagyobb kincs. Sok babusgatással, szoptatással és a fenti, fogzást segítő termékekkel idővel kitapasztalod majd, hogy nektek mi válik be igazán a fogzás aktuális időszakában. Addig pedig türelem, szeretet és odafigyelés – hiszen ahogy minden korszak a babaévek alatt, ez is gyorsan elmúlik.

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.