Hasfájós a babád? Veled vagyunk!

Mik a hasfájás legkönnyebben felismerhető tünetei, mikortól fordulhat elő, létezik bármilyen bevált módszer vagy krém az enyhítésére?

Mit tegyek, ha hasfájós a babám?

A hasfájás a friss szülők (egyik) mumusa, hiszen – bár a babák 20%-át is érintheti – senki sem tudja pontosan, mitől alakul ki. Annyiféle oka lehet, hogy a csecsemőkori hasfájást, más néven kólikát tulajdonképpen gyűjtőfogalomnak is nevezhetjük. 

Mikor kezdődik és meddig tart a hasfájás?

A hasfájás általában baba életének első pár hetében kezdődik el, és többnyire 3-4 hónapos korára lezajlik. Olvasva persze nem tűnik sok időnek ez a néhány hónap, amikor azonban egy folyamatosan és keservesen síró babával ülünk otthon, egyetlen nap is mintha egy évig tartana. Ha ez az állapot heteken át fennáll, az óriási kihívást jelent a szülőknek mentálisan és fizikailag egyaránt. 

A hivatalos definíció szerint hasfájósnak nevezhető az a – egyébként teljesen egészséges – baba, aki 3 hónaposnál fiatalabb, és a hét 3 napján legalább 3 órát sír. 

A sírást pedig valóban sírásnak kell érteni ebben az esetben. A hasfájós babák ingerlékenyek és elkeseredettek, testüket megfeszítik, lábaikat felhúzzák, pocakjuk kemény, és éles hangon, teli torokból bömbölnek. Gyakran nem nyugtatja meg őket sem a babusgatás, sem az evés, sőt, előfordul, hogy étkezések után jelentkezik náluk a fájdalom. 

Bár valóban nem lehet tudni, hogy pontosan mi okozza egy egészséges, jól táplált baba esetében a hasfájást, leggyakrabban az alábbi okokra gyanakodhatsz:

  • a babád emésztőrendszere még fejletlen, nehezen birkózik meg a hirtelen, nagy mennyiségben fogyasztott táplálékkal, vagy az anyatejben valamilyen nehezen emészthető összetevővel találkozik
  • táplálkozás közben levegőt nyel
  • így reagál a szervezete arra, ha túl sok inger veszi körül (látogatók, zaj, fény stb.), és estére már nagyon elfárad
  • az idegrendszerének inger áradat nélkül is idő kell, hogy hozzászokjon az anyaméhen kívüli világhoz 
  • túl sokat vagy túl keveset eszik

A hasfájós baba altatása

A csecsemőkori hasfájás gyakran este jelentkezik, így a hasfájós babát nem könnyű feladat elaltatni. Az egészen egyszerű módszerek is segíthetnek, mint például egy kellemes, nyugtató fürdő utáni babamasszázs, hordozás, vagy a baba ringatása úgy, hogy a karodra veszed és hassal lefelé tartod (párductartásnak is hívják). 

Ha érezhetően kemény hasi görcsök kínozzák, érdemes kifejezetten erre a célra készült, újszülötteknek is adható cseppekkel kísérletezni, vagy beszerezni egy szélcsövet, de lehet, hogy elalvás előtt a lábak tornáztatása vagy egy megfelelő etetési póz – hogy a baba minél kevesebb levegőt nyeljen evés közben – kialakítása is elegendő.

Cseppek, tea vagy masszázs – hogyan lehet megnyugtatni egy hasfájós babát?

Természetesen a különféle babás oldalak tele vannak 5-6-10 jó megoldással, de saját tapasztalatunk szerint a hasfájós babát leginkább úgy lehet megnyugtatni, ha elsőként magadat nyugtatod meg – az egészben ez az egyik legnehezebb feladat. A rendszeresen, hosszan és keservesen síró csecsemő a felnőttek idegrendszerét is próbára teszi. Ne szégyellj segítséget kérni, ha egy kis extra pihenésről, sétáról van szó, és szükséged lenne valakire, aki átveszi a babádat pár órára. Ezenfelül természetesen nem árt, ha kipróbálod a különféle praktikákat, például a babamasszázst: körkörösen masszírozd át a baba hasán a köldöke körüli területet, kis mennyiségű testápoló vagy balzsam használatával. 

Az édeskömény teáról megoszlanak a vélemények: újszülött csecsemők esetében kontraproduktív is lehet, és csak tovább fokozza a hasfájást. Léteznek különféle cseppek is, pl. Espumisan, Infacol, Biogaia amik segíthetnek, de ezek használata előtt mindenképp egyeztess a gyerekorvossal vagy a védőnővel.

Vajon a tápszeres babák hasfájósabbak az anyatejeseknél?

A csecsemőkori hasfájás az anyatejes és a tápszeres babákat egyaránt érinti. Míg előbbieknél az anya étrendjében lehet változtatni és próbálgatni, egyes alapanyagok elhagyása csökkenti-e a tüneteket, addig a tápszeres babák számára kifejezetten a hasfájás mérséklésére készült tápszert kell bevetni, amit a gyerekorvos receptre is fel tud írni. 

Fórumozás helyett inkább sajátítsd el a hasfájós baba helyes tartását, többet ér!

Amikor hasfájós a baba, a szülők hajlamosak fejest ugrani az internetbe. A fórumok és a keresőprogramok folyamatos görgetése helyett azonban több értelme van azt az időt a gyerekre fordítani: figyelni őt és próbálgatni, nektek mi válik be a legjobban. Melyik számotokra a helyes tartás etetésekkor, vagy milyen típusú babusgatás, esti szertartás könnyít a helyzeten. 

A hozzátáplálásról szóló bejegyzésünket ITT olvashatod.

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.