Növekedési ugrás – jobb, ha előre felkészülsz rájuk!

3 hónaposan, 6 hetesen, vagy 6 hónaposan – mikorra várható az első növekedési ugrás?

Bármennyire is szeretnénk, egy csecsemő növekedése valójában nem foglalható táblázatokba. A baba is ember, a fejlődése ingadozó, intenzívebb és csendesebb időszakok váltakozásával. Előbbit nevezzük növekedési ugrásoknak, amikre jobb előre felkészülni. Kétrészes cikkünkkel segíteni szeretnénk neked, hogy ez minél zökkenőmentesebben menjen!

A csecsemők növekedési ugrása egyénenként eltérő – de mikorra várható az első?

Az újszülött babát látva talán nehéz elhinni, milyen gyorsan fejlődik, és hogy az első növekedési ugrás talán már pár hetes korában jelentkezik. Természetesen egyénfüggő, hogy pontosan mikor, a babák többségénél általában ez a 3-ik hét környéke. Az apró baba ilyenkor hirtelen többet kezd enni, rosszabbul alszik, nyugtalan. Sokan hajlamosak azt hinni ilyenkor, hogy apad az anyatej mennyisége, vagy nem megfelelő a tápszer, pedig az esetek többségében csak többet kell etetned, ölbe venned, babusgatnod, esetleg magadra kötnöd a babát.

A növekedési ugrásokkal kapcsolatban (is) ez az egyik legfontosabb tudnivaló: hogy nem veled és nem vele van a gond, ez egy természetes folyamat. A babád egyszerűen magasabb sebességbe kapcsol, ami megviseli az idegrendszerét, az emésztését és az izomzatát is.

Lehetséges, hogy csak 6 vagy 7 hetesen következik be az első növekedési ugrás?

Ne lepődj meg, ha nem tapasztalsz semmilyen különösebb változást a harmadik héten, hiszen sok babánál az első növekedési ugrás szinte észrevétlenül zajlik – nem törvényszerű, hogy a fenti tünetek nálatok is bekövetkezzenek. Az is lehet, hogy későbbre, 6 vagy 7 hetes korra esik az első látványos szakasz: a növekedési ugrások időpontja függ attól, hányadik hétre, hogyan, milyen állapotban jött világra a babád, és attól is, mivel táplálod őt. A jelek ugyanazok másfél hónapos korban is, min 3 hetesen.

Növekedési ugrás 11 hetesen és 2 hónaposan

A második és a harmadik hónapban, többnyire a 11-ik hét környékén már látványosabb lehet a növekedési ugrás. Ennek fő oka pusztán az, hogy ekkorra már jobban kiismered a babád, és valószínűleg van már egy – valamennyire – kialakult napirendetek is, így jobban feltűnik, ha homokszem kerül a gépezetbe. Ha a baba néhány napig aluszékonyabb, majd hirtelen nyűgös lesz és a szokottnál többet eszik – de nem beteg, nem fogzik stb. – akkor jó eséllyel ismét elérkezett egy újabb növekedési ugráshoz. Szerencsére most már tudod, hogy mindez csak átmeneti.

Különbözőek a 3 és 4 hónapos növekedési ugrás jelei?

A jelek 3 és 4 hónapos korban is ugyanazok, mint egyébként, de mindig társulhatnak hozzá frissen szerzett mozgásfejlődési tapasztalatok, hiszen a baba megnövekedett étvágya és megváltozott alvási szokásai ezeknek is köszönhetők. 

Az 5 és a 6 hónapos növekedési ugrás más újdonságokkal is együtt járhat

Az 5-6 hónapos baba többnyire már dupláját nyomja születéskori önmagának, és egyre nagyobb darabot szeretne megismerni a világból. Féléves kor körül ehhez kapcsolódik egy újabb növekedési ugrás, ami gyakran egybeesik a hozzátáplálás kezdetével. Nem biztos, hogy eszedbe jutna, de van jelentősége, hogy egy baba életében általában ekkor következik be az első komolyabb évszakváltozás is. A télen születettek ismerkednek a kánikulával, és fordítva, ami újabb fennforgást hozhat a alvásciklusban. Ezeken túl a hozzátáplálás miatt is előfordulhat, hogy babád több anyatejet vagy nagyobb mennyiségű, esetleg más összetételű tápszert igényel. A féléves kor ezért fontos vízválasztó a baba és a család életében.

Mi a növekedési ugrások három alapvető jele, egyformán érinti-e az anyatejes és tápszeres babákat, meddig tart, illetve várható-e növekedési ugrás egy éves kor után is? A válaszokat a következő cikkben találod!

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.