Növekedési ugrás – jobb, ha előre felkészülsz rájuk! 2. rész

Mi a növekedési ugrások három alapvető jele és egyformán érinti-e az anyatejes és tápszeres babákat? Meddig tart, illetve várható-e növekedési ugrás egy éves kor után is? Olvasd el cikkünk második részét!

A baba növekedési ugrásának három alapvető jele

Ahogy az előző cikkben is elhangzott, a növekedési ugrások a babák életének első évében számos ideg- és emésztőrendszeri, valamint mozgásszervi változással fonódnak össze. Nem mindig könnyű rájönni, hogy az addig jól, vagy legalább elviselhetően alvó baba hirtelen mitől lesz nyugtalan, miért tornázik éjjel is, vagy miért alszik el nehezebben és válik sírósabbá. Azt sem egyszerű kibogozni, hogy a látszólag állandóan éhes baba valóban a csökkenő anyatej miatt reklamál-e, mint ahogy nem mindig betegség vagy fogzás áll annak háttérében sem, ha nem akar enni. 

Mégis alapvetően igaz, hogy 

  • a megnövekedett étvágy
  • a nyugtalan alvás 
  • és a nyűgösség a növekedési ugrások három alapvető jele, de csak abban az esetben, ha a baba nem beteg, nem lázas, nincs más tünete és a változások – mint például a gyakori éjszakai ébredések – hirtelen, minden előzmény nélkül következnek be. 

Meddig tart a növekedési ugrás?

Jó hír, hogy a növekedési ugrás általában csak néhány napig, maximum egy hétig tart – ez lehetne a negyedik jel, amiről felismerhető.

Növekedési ugrás újszülött korban 

Sok babánál az első növekedési ugrás szinte észrevétlenül lezajlik, de előfordul olyan helyzet is, amikor neki és a szülőnek is nehezebb adaptálódni az új helyzethez. Az újszülött korban lezajló növekedési ugrásnál még ijesztőek lehetnek a tünetek, és sokan hiszik azt, hogy baj van: anyatejes babák esetében apad a tej mennyisége, vagy a baba nem tud rendesen enni, tápszereseknél pedig biztosan valami gond van a tápszerrel vagy a kicsi emésztésével. Épp ezért jó, ha felismered a növekedési ugrások jeleit, így hamar ki tudod szűrni, pontosan mi is történik a babával. Pl. ha a kicsi felhúzott lábakkal, keservesen sír több mint egy órán át, valószínűleg csecsemőkori hasfájása van növekedési ugrás helyett, vagy mellett.

A növekedési ugrás jele lehet a sok alvás is? Furcsa, de igen!

Első hallásra furcsán hangozhat, de a növekedési ugrásokat általában sok alvás előzi meg, mintha az aluszékonysággal készülne fel a baba idegrendszere a következő pár napra. Ha ezt tapasztalod gyermekednél, jobb, ha te magad is csatlakozol hozzá, és igyekszel rápihenni az előttetek álló napokra. Persze ha az aluszékonyság tartósnak bizonyul, az lehet kezdődő betegség jele is, de ekkor általában más tünetek, pl. láz is előfordulhatnak.

Növekedési ugrások egy éves, 18 hónapos és 3 éves korban

A növekedési ugrások gyakran nem érnek véget egy éves korban. A stabil járással, futással, beszéddel, társasággal ismerkedő totyogós életében általában a 18-ik hónap környékén is jön egy intenzívebb fejlődési szakasz, 3 éves korban pedig ismét óriási változások zajlanak le benne és körülötte, hiszen ilyenkor válik igazán kisgyerekké. A nagyobb korban jelentkező növekedési ugrások jelei és lefolyása ugyanaz, mint csecsemő- vagy babakorban.

Növekedési ugrás várandósan – lehetséges?

A rövid válasz az, hogy igen! A baba már magzatkorában is képes hirtelen, nagyobb ugrásokban fejlődni, viszont ezzel kapcsolatban nincs igazán teendőd. Ő úgyis jelzi neked odabentről, ha több tápanyagra van szüksége, neked pedig érdemes odafigyelni a tested és a babád üzeneteire. Pihenj sokat, egyél egészséges, de tápláló ételeket, és természetesen figyelj oda rá, mivel ápolod a bőrödet – minél természetesebb hatóanyagokkal, annál jobb.

Tápszeres babák növekedési ugrása – van különbség az anyatejesekhez képest?

Végül tisztázzunk egy gyakran felmerülő kérdést a témában: a növekedési ugrások az anyatejes és a tápszeres babákat egyaránt érintik. Ha babádat részben vagy teljes mértékben anyatejjel táplálod, etesd ilyenkor gyakrabban, így a tejtermelésed alkalmazkodni fog a megnövekedett igényekhez. Ha kizárólag tápszerrel eteted a babát, akkor óvatosan emelj a tápszer mennyiségén. Ha napok múlva is tapasztalod, hogy szinte folyamatosan éhes a baba, egyeztess a gyerekorvossal vagy a védőnővel a tápszer mennyiségével vagy típusával kapcsolatban, de valószínűleg pár nap múlva vissza fog állni a megszokott életritmusotok. 

Összegzésként ne feledd: a növekedési ugrás a baba természetes és egészséges fejlődésének része. Nem könnyű időszak, de ha tudod, nagyjából mely életszakaszokban várható és mik a jelei, könnyebb átvészelni, ráadásul nem tart tovább néhány napnál. Kezeld ezt is természetesen, és figyelj oda rá, hogy ne csússzatok bele ilyenkor egy rossz szokásba az etetés vagy az altatás terén, hiszen azt tovább tart majd levetkőzni, mint egy-egy növekedési ugrást. 

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.