Tejfehérje allergia: nem kell pánikba esni tőle

Valóban a kiütés az egyetlen tünet? Tényleg kinőhető? Milyen tápszert érdemes használni?

Amikor megszületik egy baba, jó esetben elsődleges tápláléka hónapokon át az anyatej lesz. Ha ez nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségben számára, akkor a hozzátáplálás megkezdéséig babatápszert kap. Az egyik leggyakoribb, étkezéssel kapcsolatos mumus, a tejfehérje allergia azonban ettől is, attól is kialakulhat. Cikkünkben egyszerűen és közérthetően járjuk körül az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és gyakori kérdéseket.

A tejfehérje allergia kialakulásának okai

Tejfehérje allergia vagy tejallergia akkor alakul ki, amikor a szervezet idegenként kezd kezelni egy élelmiszert, illetve annak összetevőit – jelen esetben a tejben lévő tejfehérjét, azaz a kazeint – és eltúlozza a rá adott immunválaszt. A babák és a gyerekek esetében gyakori allergén a tej, tojás, az aprómagvas gyümölcsök, a mogyorófélék és a liszt, ezek közül a tejfehérje allergia átlagosan a gyerekek 2-6%-át érinti, közülük újszülött babákat is. Jó hír azonban, hogy sokan már gyerekkorukban ki is növik.

Ahogy a különféle gyermekkori allergiák és intoleranciák, a tejfehérje allergia kialakulásának fő oka is többnyire az örökletes hajlam, de a hozzátáplálás során túl korán bevezetett, többféle, allergizáló fehérjét is tartalmazó tehéntej is kiválthatja. Fontos leszögezni, hogy a tejfehérje allergia nem azonos az intoleranciával. Laktóz intolerancia esetén a szervezet képes az anyag kis mennyiségű lebontására, az allergia tünetei azonban bármennyi, akár a legkisebb mennyiségű tej bevitele esetén is feltűnnek.

Anyatejes babáknál felbukkanó tejfehérje allergia esetén általában elég az anya étkezésén változtatni ahhoz, hogy a tünetek mérséklődjenek. 

Fő tünetek: Honnan tudom, hogy tejfehérje allergiával állok szemben? 

A tejfehérje allergia jelei már újszülött korban jelentkezhetnek, anyatejes és tápszeres csecsemőknél egyaránt. Ezek a tünetek, bár általában árulkodók, nem mindig egyértelműek. 

Ha a baba arcán és testén gyakori az ekcémás bőrszárazság, majd kiütések és piros foltok tűnnek fel rajta, ha szemmel láthatóan felső légúti panaszai vannak, ha nehezen lélegzik, ha jól láthatóan puffadt a hasa, ha etetések után inkább nyűgös, mint nyugodt, joggal merül fel a tejfehérje allergia vagy a laktóz intolerancia gyanúja. A székrekedés, hasmenés, hányás, súlyvesztés vagy a súly stagnálása ennél is egyértelműbb jelek – ilyenkor, ha a baba anyatejes, érdemes az anyának mellőznie a tejtermékek fogyasztását, tápszeres babáknál pedig kipróbálni egy hipoallergén verziót, amelyben speciális eljárással átalakítják a tehéntejben található fehérjét. 

A tünetekről és a fejleményekről mindenképp tájékoztasd a védőnőt és a gyerekorvost is – főleg akkor, ha tápszeres a babád -, hogy eldöntsék a további vizsgálatok szükségességét. 

Kiütések: nem csak a tejfehérje allergia és az ételallergia okozhatja

A baba testén megjelenő kiütések nem minden esetben jelentenek ételallergiát! A piros, viszkető, ekcémás foltok kiváltója lehet a nem megfelelő tusfürdő, babaápoló, vagy mosószer és öblítő is. Válts természetes, vegyszerektől mentes készítményekre, és használj a baba bőrének is megfelelő mosószert. 

Nyáron, és a téli, fűtött szobában is okozhat kiütéseket a meleg, ha a baba öltözéke nem elég szellős, és a különböző fertőzések, vírusok megjelenésének jele is lehet a kiütés – például a kéz-láb-száj betegségé vagy a bárányhimlőé. Sőt, vannak olyan gyógyszerek, amelyeknek a kiütés lehet az egyik mellékhatása. 

Bármi is az ok, nem kell pánikba esni, ha a foltok és a pöttyök megjelennek. Egyszerűen végig kell gondolnod a lehetséges okokat, és természetesen figyelni a babád reakcióit, hiszen a tünetek mellett a kicsi kedélyállapota, táplálkozása, alvása az, ami segít helyén kezelni a dolgokat. 

Milyen tápszert használj tejfehérje allergia esetén?

Ha valóban tejfehérje allergiával álltok szemben, és babádat kizárólag vagy részben tápszerrel eteted, mindenképp egyeztess a védőnővel és a gyerekorvossal arról, a ti esetetekben milyen típusú tápszerre érdemes váltani. Mivel a tejfehérje allergia gyakori jelenség a kisbabák körében, a szakemberek általában hipoallergén, egyéves korig receptre felírható tápszert szoktak javasolni.

A tejmentességet a hozzátáplálás során is érdemes megtartani, a tehén- és más, állati eredetű tejek bevezetése ráadásul tünetmentes babák esetében is minél később, két-hároméves kortól javasolt. Ha a tejfehérje allergia később is fennáll, a gyermekorvos valószínűleg gasztroenterológushoz vagy más, a témában jártas szakorvoshoz irányít benneteket, ahol pontos diagnózist és kezelési javaslatot, megfelelő étrendet kaphattok. Ahhoz, hogy gyermeked később a különféle intézményekben – bölcsőde, óvoda – is diétásan étkezhessen, szintén szakorvosi igazolás szükséges. 

A tejfehérje allergia amennyire gyakori jelenség újszülött- és csecsemőkorban, olyan gyakran nyom nélkül el is tűnik, legkésőbb általában 5-6 éves kor körül. Nem kell megijedni tőle, hiszen étrenddel és alternatív megoldásokkal jól kezelhető. Esetében is az örök kisbabás szabály érvényes: figyeld a babát, tájékozódj, ha tüneteket észlelsz, és jelezd, ha bármi szokatlant tapasztalsz. 

Emellett tedd meg, amit megtehetsz annak érdekében, hogy elkerüljétek a felesleges bőrirritációt – például azzal, hogy természetes, adalékanyagoktól mentes élelmiszert és testápoló szereket használsz a mindennapokban, ami nemcsak a saját, de gyermeked hosszú távú egészségét is szolgálja.

Források:

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.