A kiszáradás jelei gyerekeknél

Tévhit, hogy csak nagy melegben veszélyes a gyerekekre – és a felnőttekre – a kiszáradás. Összefoglaltuk a legfontosabb okokat, tüneteket és jeleket, amire minden szülőnek érdemes odafigyelni.
Kiszáradás: a legfontosabb általános jegyek és tünetek

Akkor beszélünk kiszáradásról, amikor a szervezet folyadékvesztesége annyival több, mint a bevitt mennyiség, hogy az a folyadékháztartás hiányához vezet. A kiszáradásnak vannak fokozatai is az enyhe mértékűtől a közepesen át az egészen súlyosig, ami akár halált is okozhat, ha nem orvosolják időben – de ez rendkívül ritka, extrém esetekben fordul csak elő. 

Bár felnőttek esetében is gyakori, a kiszáradás veszélyei elsősorban a gyerekeket és csecsemőket érintik: minél kisebb egy gyerek, annál könnyebben felborul a folyadékháztartása. Épp ezért gyerekek kórházi kezelésének is leggyakoribb okai között szerepel a kiszáradás.

A legfontosabb, általános tünetek közé tartozik a hirtelen rosszullét, az erős, éles fejfájás, a hányás és a hasmenés, a kábultság, szédülés, a kiszáradt száj és szemek, a kevés vizelet és az általános erőtlenség. Csecsemőknél árulkodó jel a kutacs beesése, a tompultság, aluszékonyság, súlyos esetben a hideg végtagok is. 

Bár sokan gondolják azt, hogy a kiszáradás csak nagy melegben veszélyes a gyerekekre, ennél gyakoribb, hogy valamilyen parazita, vírusfertőzés, lázas megbetegedés nyomán alakul ki, gyakran elég gyorsan. Épp ezért a beteg gyerekeket és babákat minél gyakrabban itatni kell. Ha a kiszáradás súlyos, mindenképp orvosi beavatkozásra van szükség.

A kiszáradás jelei 2 éves gyerekeknél és babáknál

Gyerekek esetében sem jár más jelekkel a kiszáradás, mint a fent felsoroltak. Csecsemőknél érdemes figyelni, mennyire száraz a baba pelusa, mennyire aluszékony és ha sír, hogyan teszi – a könnymentes, panaszos, erőtlen sírás jelezhet súlyosbodó folyadékveszteséget is. Ha a baba orra bedugul, a száján veszi a levegőt, ami megnehezíti számára az étkezést – ivást – így könnyen lehet ez is a kiszáradás egyik előzménye.

Láz, hasmenés, hányásos betegségek, de sima gyomorrontás esetén is gondoskodj a megfelelő folyadékpótlásról. Legjobb ilyen esetekben a sima víz – lehetőleg szénsavmentes ásványvíz vagy babavíz – vagy a koffeinmentes, gyerekek számára is ajánlott gyümölcstea. Csecsemőknél érdemes növelni az etetések számát, anyatejes és tápszeres babák esetében egyaránt. Ha a beteg gyerek nem akar enni vagy inni, vagy már több mint egy napja tart a hányós vagy hasmenéses állapot, orvosi javaslatra folyadék- és ásványi anyag pótlásra alkalmas gyógyszert is kaphat. Épp ezért, ha úgy ítéled meg, hogy a tünetek súlyosbodnak vagy makacsul fennállnak, ne halogasd az orvos, védőnő bevonását. Az időben érkező orvosi segítség több napos kórházi kezeléstől is megmenthet titeket. 

A kórházban leggyakrabban intravénásan pótolják a folyadékot, csecsemők kiszáradása esetében is. A kezelést általában vér- és vizeletvizsgálat előzi meg és zárja le.

Mik az első jelek? A csecsemők kaphatnak súlyos kiszáradást?

Mivel a kiszáradás többnyire egy másik betegség vagy fertőzés utóhatása, könnyű figyelmen kívül hagyni az árulkodó jeleket, amik a csecsemőkön, akár egészen újszülött korban is megjelenhetnek. Ők a felnőttekhez képest könnyebben túlmelegednek, a sok izzadás sem tesz jót nekik: nagy melegben erre figyelni kell. 

Az étvágytalanság és levertség már jelezhet olyan fertőzést, ami kiszáradáshoz vezethet, pláne ha torokfájással, lázzal, hasmenéssel vagy hányással jár. A legyengült, elesett, aluszékony babát nehezebb etetni, emiatt fontos, hogy odafigyelj a folyadékpótlásra már a bágyadtság első jeleinél. A babák, gyerekek állapota hasmenéses, hányásos betegségek esetén gyorsan változhat, sokszor ingadozik. 

Ha a csecsemő bőre ráncosodni kezd, az arca sápadt, szeme, kutacsa beesett, végtagjai hidegek, ajkai szárazak, szaporán lélegez vagy erős szívdobogása van, súlyos kiszáradás fenyeget – ilyenkor haladéktalanul kérj orvosi segítséget amellett, hogy próbálod őt itatni, ahogy lehet, akár kiskanállal adagolva pár korty folyadékot. Ezt tedd óvatosan, ha a baba hányt is, inkább adj többször kevesebbet, de kínáld rendszeresen folyadékkal. Minél kisebb a baba, annál fontosabb a gyors és rendszeres folyadékpótlás, akár egyszerre kis mennyiségben is.

Járhat lázzal a kiszáradás?

Igen, illetve a láz lehet a kiszáradás oka is, mivel jelentős folyadék vesztést okozhat gyerekeknél. A lázat 38 fok fölött csillapítani kell, a lázas gyerek folyadékpótlása pedig elengedhetetlen. Előfordul olyan is nagy melegben, hogy a láz a kiszáradás tünete.

A kiszáradás jelei a vérképen

Laborvizsgálattal jól kimutatható a kiszáradás mértéke és az is, mennyi és milyen típusú ásványi anyagra és folyadék pótlásra van szükség. A kiszáradás minden esetben tünet, így fennállása esetén szükséges a körültekintő orvosi vizsgálat, ami a vérképet is magában kell, hogy foglalja. 

Fontos: Ha gyermekeden a kiszáradás jeleit tapasztalod, ne ess pánikba, de tegyél meg minden tőled telhetőt, hogy elkerüljétek, megelőzzétek ezt az állapotot, bármilyen évszakban. A sok folyadék, a jól szellőző ruhák, nyáron a napvédelem, télen a nem túlfűtött helyiségek segítenek a megelőzésben. Ha korán észreveszed és kezeled a tüneteket, elkerülheted a több napos kórházi tartózkodást és az infúziós kezelést.

Források:
https://www.bethesda.hu/kisokos/kiszaradas-rol/
https://gyogyhirek.hu/kiszaradas-ujszulott-es-csecsemokorban/

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.