A legrosszabb fényvédő az, amit nem kensz magadra.

 
Minden bőrgyógyász, sőt még a laborkozmetikumok lelkes követői és a natúrkozmetikumok elkötelezett hívei is tökéletesen egyetértenek valamiben, ez pedig nem más, mint a fényvédelem fontossága. De mégis miért tartunk ennyire az éltető napfénytől? Mit kell tudni a fényvédelemről? Megosztjuk veled a legfontosabb tudnivalókat, hogy önfeledten élvezhesd a napfürdőzést gyermekeiddel együtt.

 

Mik azok az UV-sugarak?

A fény részecskéi a fotonok, ezek hullámhossza határozza meg a fény színeit. Azokat nevezzük UV-sugaraknak, amelyek hullámhossza az ultraibolya szín (ultraviola=UV), vagyis 400nm alá esik. Az emberi szem számára nem érzékelhetőek, viszont számos káros hatásuk van.

 

Miért felelős az UV-sugárzás?

  • napégés
  • ráncok (több, mint 80%-ban!)
  • máj- és pigmentfoltok
  • egyenetlen bőrszín
  • szürkehályog
  • bőrrák

Fontos leszögeznünk, hogy a napfény elengedhetetlen az emberi szervezet számára, sőt maguk az UV-sugarak is bírnak áldásos hatással, mint a D-vitamin aktiválás vagy a jelentős antidepresszáns hatás, ezért semmiképp sem javasoljuk, hogy a káros hatásai ellen elbujdosással védekezz.

 

Mit mutat az SPF érték?

A Sun Protection Factor rövidítése a termék fényvédő képességét jelöli, de csak az UVB sugarakkal szemben! Ügyelj arra, hogy a naptej széles spektrumú legyen, ez utal arra, hogy UVA és UVB tartományú sugarak ellen is védelmet nyújt.

Hallhattál már róla, hogy a különböző SPF értékek között alig pár százalék különbség van, ugyanis még az SPF10-es fényvédők is 90% feletti védelmet biztosítanak. Abban térnek el jelentősen, hogy a saját UV-toleranciádat sokszorosítják a megadott számnak megfelelően. Azaz: ha 20 percet tölthetsz a napon leégés, bőrpír nélkül, akkor 10x ennyit egy SPF10-es és 50x ennyit egy SPF50-es fényvédővel.

Ennek ellenére a 2-3 óránként a legmagasabb faktorszámú krémeket is újra kell kenni, hiszen mozogsz, izzadsz, fürdesz, törölközöl… Ezáltal csökken a védelem.

 

Milyen fényvédők léteznek?

  1. Természetes fényvédelem

Bőrünk természetes fényvédelmét az általa termelt melanin biztosítja. Egészséges emberi szervezet esetén ez kizárólag barna fotoprotektív festékanyag. Vörös és sárga pigmentáció a bőr egyensúlyának eltolódásakor figyelhető meg.

Egyes természetes növényi összetevők, mint a sárgarépaolaj (béta-karotin) vagy a szőlőmagolaj nagymértékben hozzájárulnak az egészséges melanin-termeléshez, érdemes őket fogyasztani is és a fényvédőkben is keresni.

 

  1. Sejtszintű fényvédelem

Egyes növényi olajok rendelkeznek fényvédő hatással, de ezek SPF értéke mindössze 5-10 közötti. Titkuk ugyanis másban rejlik: képesek kivédeni az UV-sugarak DNS-károsító hatását. Melyek ezek? Többek között az olívaolaj, kendemagolaj, sheavaj, kakaóvaj vagy a homoktövismag olaj.

Magas antioxidáns tartalmú naptej alkalmazásával semlegesítheted a napsugárzás hatására keletkező szabadgyököket. Tehát az E- vagy C-vitamin tartalom, illetve az azonnal regeneráló panthenol hatalmas pluszpont a fényvédőkben.

 

  1. Fizikai (anorganikus) fényvédők

Védőréteget képeznek a bőr felszínén, az UV-sugarak visszaverésével fejtik ki hatásukat. Nagy előnyük, hogy nem szívódnak fel a bőrbe, viszont nehezen oldhatóak, szemcsések és fehér réteget hagynak a bőrön. Nanoszemcsés verziójukat kifejezetten kerüld, ugyanis bőr és környezetkárosítók is.

 

  1. Kémiai (organikus) fényvédők

Elnyerik a káros UV-sugarakat és széleskörű védelmet biztosítanak. Ugyanakkor felszívódnak a bőrbe, ami a legtöbb esetben teljesen ártalmatlan, de némelyik bizonyos százalék felett káros lehet, valamint nem is tudunk róluk még túl sokat.

 

A kevesebb több?

Ezúttal nem! Kivételesen azt tanácsoljuk, hogy olyan fényvédő terméket válassz, ami minél több (legább 4-5) különböző fényvédő összetevőt tartalmaz. Ezzel elkerülheted a magas koncentrációt, ami sem kémiai, sem fizikai fényvédők esetén nem ajánlott.

 

Az egészséges barnulás csak mítosz?

Sajnos igen! Bármennyire is vonzónak találjuk, a bőr barnulása minden esetben egyfajta bőrkárosodást jelez, ami elsősorban a bőr öregedését eredményezi. Érdemes a barnább bőrszínt önbarnító készítményekkel elérni, de ha nem szeretnél lemondani a természetes barnaságról, mindenképp figyelj az alábbiakra:

 

Mit alkalmazz a gyermekednél?

Kisbabádat óvd a közvetlen napsugárzástól, mivel nem csak a bőre, de idegrendszere sem elég érett hozzá. Lehetőség szerint minden esetben biztosíts számára árnyékot és vékony, légáteresztő textillel fedd érzékeny bőrét! A ruhával nem fedett testrészeit minden esetben kend be naptejjel, rövidebb séták idejére is.

Kisgyermekek esetében különösen fontos a minimum 50 faktoros naptej alkalmazása, amely lehetőleg nem tartalmaz petrolkémiai (kőolajszármazék) összetevőket, mivel ezek extra terhelést jelentenek a bőrük számára.

Jótanács gyerekeknek:

Ha az árnyékod rövidebb, mint a magasságod, nyomás az árnyékba!

 

Hogyan minimalizáld a napozás hatásait?

Gyermekek és felnőttek számára is fontos az utóápolás! Napozás, strandolás után ajánlott egy frissítő langyos zuhanyzást követően napozási utáni krémmel ápolni bőrötöket. Ezek a termékek úgy vannak kifejlesztve, hogy hatóanyagaik hűsítsék, regenerálják a bőrt és semlegesítsék az esetleges károkat. Nem érdemes elbliccelni ezt sem egy tudatos bőrápoló számára, és ha idáig eljutottál ebben cikkben, akkor te biztosan az vagy.

Fényvédő és napozó termékeinket ITT találod.

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.