Így ápold a babád bőrét nyáron!

 
Hosszú séták, szabadban szundikálás, önfeledt pancsolás, fűben motoszkálás… babával is csodás a nyár, csupán pár dologra kell ügyelned, hogy elkerüld a meleg napok bosszúságait.

 

  • Folyadékbevitel!

Ez a bőrápolás alfája és omegája felnőttek és gyermekek számára is. A legkisebbek esetében ritkán vesszük észre a folyadékhiányból eredő bőrszárazságot, hiszen bársonyos kis hurkáik csurig vannak kollagénnel, ezért nagyon tudatosan kell figyelni a fokozott bevitelre, nem pedig megvárni a tüneteket.

Ami mégis segítségükre lehet az elsősorban a beesettebb kutacs vagy a kevesebb és szúrósabb szagú pisis pelus.

A folyadékbevitel kifejezetten vizet jelent, csecsemőknél (6hó +) forralt és visszahűtött csapvizet, vagy boltokban vásárolható babavizet. Anyatejes vagy tápszeres babák (6hó +) esetében is szükséges a vízfogyasztás a nyári hónapokban.

Mindez nem csak a kiszáradás miatt fontos, hanem mert a dehidratált bőr sokkal sérülékenyebb, hajlamosabb a bőrproblémákra és nehezebben regenerálódik.

Víz, víz, vízfogyasztás! Ezzel a nyári bőrproblémák egy részét máris kiiktathatod.

Ha ennek ellenére úgy tapasztalod, hogy a kisbabád bőre vízhiányosabb, alkalmazz antiallergén, kifejezetten babák számára kifejlesztett könnyű állagú testápolót a fürdetés után. Nyugtató babamasszázzsal alkalmazva remek levezetése lesz egy mozgalmas napnak.

Ez az én kedvenc illatmentes babatestápolóm, masszázshoz is.

Tipp: Finoman csípd össze babád hasán a bőrt, ha úgy látod, hogy ráncosodik, nem pedig hurkásodik, akkor mindenképpen szükséges a testápoló használata. Megelőzésként 3-4 naponta érdemes nyáron alkalmazni.

 

  • Kimelegedés elkerülése

Négygyermekes anyaként azt gondolom, ez a nyár egyik legbosszantóbb kihívása. Kisbabáink percek alatt nyirkosra izzadják a ruhájukat, aztán jön az aggódás, hogy meg ne hűljenek egy hűvösebb fuvallattól, vagy ki ne dörzsölődjenek a hajlataik. És akkor még ott van az ijesztő mumus, a melegkiütés, amitől még a gyakorlott anyát is leveri a víz….

Mit tehetünk? Adj a babádra könnyű, szellős pamut ruhát, rugdalózót, vagy rövid szárú napozót, aminek én nagy rajongója vagyok, mert nagyon praktikus, jó nedvszívó, ráadásul szupercuki.

A babakocsik és -hordozók legtöbbje 100% műszál betéttel készül, ami rendkívül strapabíró, de pillanatok alatt befülled. Nyáron tegyél a babád alá egy nagyobb textilpelenkát több rétegben hajtva vagy egy vékonyabb, nem műszálas törölközőt. Aranyat ér! Ha hordozol, természetes anyagú kendőket válassz ilyenkor, a kenguruk többsége ilyenkor nem jó választás.

Ha mégis beizzadna a babád, első körben töröld át a hajlatait egy legalább 90% tiszta víztartalmú, antiallergén nedves törlőkendővel, mert ez drasztikusan lecsökkenti a baktériumok elszaporodását és a kipálást, felülfertőződést. Legyen nálatok (több) váltóruha és azonnal cseréld (a nedves áttörlés ilyenkor se maradjon el)! Addig a másik száradhat a napon. Mármint nem a gyerek, hanem a ruha. 🙂

Ha kialakul a melegkiütés, akkos se ijedj meg! Gyakori és valójában ártalmatlan, de kellemetlen a babának, ezért mielőbb meg kell szüntetni:

Javasolt egy langyos fürdő, körömvirágolajos fürdetővel a fürdővízben, ami nyugtatja a bőrt és eltávolítja a szennyeződéseket, csökkenti az irritációt. Krém alkalmazása alapvetően nem szükséges ilyenkor, egy jól ápolt bőr szépen elvégzi a dolgát, de ha 1-2 nap alatt nem múlik el, alkalmazhatsz cink-oxid tartalmú babakrémet, ami segíti a hámosítást.

Tipp: Lehetőség szerint a melegkiütéses terület egy ideig legyen szabadon, levegőzzön. Kisbabád a meleg és fényvédett lakásban minél többet legyen fedetlenül. Ilyenkor semmiképpen se használj légkondit! Azt javaslom, hogy akkor hűtsd vissza a szobákat, amikor a baba nincs ott, akkor is , mert ennél több megterheli a szervezetét (egyébként a felnőttekét is).

 

  • Kidörzsölődés, kipirult hajlatok

Kisbabák esetében jellemző meleg időben a hajlatok kipirosodása, általában a nyakon, a hónaljban és a combtőnél. Ezeket a területeket korábban babahintőporral kezeltük ennek kivédésére, de többségük többet ártott, mint maga a probléma, mára pedig azt is jól tudjuk, hogy a terület mesterséges szárazon tartása csak még fokozottabb reakciót vált ki a bőrből, ezért ezt nem javaslom.

Ha a fenti tippek ellenére sem sikerül elkerülni a kipirosodást, akkor cink-oxid tartalmú regeneráló krémet használj ezeken a területeken, mind kezelésre, mind megelőzésre, ha a kisbabád az átlagnál husibb, vagy a bőre hajlamos rá.

Míg a fényvédők esetében én nem szeretem a cink-oxid egyes tulajdonságait, azok ennél a problémánál kifejezetten előnyösek: nem szívódik fel, hanem finom védőréteget képez a bőrön, szárazabban tartja a területet, fertőtlenít és hámosít. Én kifejezetten a No.13 Bababalzsamot ajánlom, mivel további 12 összetevője erősíti és regenerálja is a bőrt. Alkalmazd a krémet a hajlatokban öltözéskor vagy indulás előtt fél órával!

 

  • Pelenkakiütés nyáron

Nem csak a meleg napok sajátja, de sajnos jellemzőbb a baktériumoknak kedvező nyirkos és meleg közeg miatt, különösen, ha fogzással társul. Általában azt javaslom, hogy csak szükség szerint alkalmazzunk popsikrémet, de nyáron alapvetőnek tartom, mert a pelenkakiütés kezelése is nehezebb ilyenkor. Törekedj a megelőzésre!

Minden pelenkázáskor alaposan tisztítsd meg a pelenkával fedett teljes területet, magas víztartalmú, bőrbarát törlőkendővel és használj natúr, regeneráló popsikrémet, hogy megelőzd a pelenkakiütést.

Bátran kend nagyobb területen, mint szoktad, különös tekintettel a hajlatokra, de nem kell túlzásba esni: egy vékony, de biztos réteg elegendő lesz.

Tipp: ha kialakult a pelenkakiütés, gyakoribb fürdetést javaslok, akár csak egy plusz mosdatást és hosszabban hagyd fedetlenül a területet lehetőség szerint. Ha apró pöttyöket látsz a kipirosodott területen, akkor valószínűleg gombás felülfertőződéssel van dolgod, ilyenkor egyeztess védőnőddel vagy gyermekorvosoddal és segíteni fog azonosítani a felülfertőződést, így hatékonyabban és gyorsabban tudod orvosolni.

 

  • Fényvédelem

Ha nyár, akkor nem feledkezhetünk meg róla. Kisbabádat fontos megóvnod a közvetlen napsugárzástól, mivel nem csak a bőre, de idegrendszere sem elég érett hozzá.

Lehetőség szerint minden esetben biztosíts számára árnyékot és vékony, légáteresztő textillel fedd érzékeny bőrét. A ruhával nem fedett testrészeit minden esetben kend be naptejjel, rövidebb séták idejére is.

A naptej kiválasztásakor a legfontosabb szempont babák esetében a tényleges fényvédelem! 

Széles spekturmú, kifejezetten babáknak való 50+ faktoros naptejet válassz, ami védelmet biztosít a napégés, valamint az UVA és UVB sugárzás egyéb káros hatásai ellen is. 

 
A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.