A legkisebbek anyukáinak kell a legnagyobb figyelem!

Az Újszülött osztályokon fáradtan mosolygó anyukák között sétálunk, akik párás szemmel nézik újszülött babáikat. De van egy kórterem, amibe belépve összeszorul a szív: újdonsült édesanyák, akik mellett nincs ott a kisbabájuk. Ők a PIC-i édesanyák, akiknek a kisbabája egészségért a koraszülött intenzív osztályon küzdenek.

Beszélgetve velük kiderül, nincs két egyforma sors, nincs két egyforma életút, mégis ezen a ponton összeforr a történetük. Támogatóan mosolyognak egymásra az inkubátorok felett és pontosan tudják, hogy a PIC-ről visszatérve mikor szabad érdeklődni. Őszintén örülnek, ha jóhírt kap a másik és együtt sírnak a rossz híreken. 

Mindannyian elvesztettek valamit, amit nem kapnak vissza: a babaváró bulit, a várakozás izgalmát, a jó szülésélményt, az aranyórát vagy a békés gyermekágyi időszakot. Ez a tőlük ellopott idő. 

Pontosan tudom, miről beszélnek, én is PIC-i édesanya vagyok, ezért vagyok itt. Szeretnék nekik adni valamit. Pár perc figyelmet, együttérzést, bátorítást, meg ami tőlem telik. 

Ez az időszak tele van aggodalommal és még a hazatérés után is bizonytalankodunk mit szabad és mit nem. Saját korababáim inspirálta babakozmetikumainkkal is szeretnék segíteni nekik, hogy legalább a megfelelő bőrápolás miatt ne kelljen aggódniuk. 

Olvadoznak a cuki figuráktól a termékeken és sóhajtva vágyják az időt, amikor már otthon használhatják őket. Mesélik a következő lépéseket, csak lassan, egyiket a másik után, mert nem látnak messzebbre. Nem mondják ki hangosan, pedig tudom: néha üvöltenének, hogy „miért?”, hátha úgy kiszakad a fájdalom.

De aztán csendesedik a lélek. A gépek pittyogása már nem ijesztő, a bemosakodás rutinos és elfogadjuk, hogy nekünk ilyen anyává válás adatott. Nevetünk is magunkon néha, mert így könnyebb. És végtelenül hiszünk.

Így ez a szoba nem szomorú. Ez azoknak az édesanyáknak a szobája, akikben végtelen a bizakodás, akiknek az imája az égig ér. Akiknek csoda minden önálló lélegzetvétel, minden erőteljes sírás és minden korty anyatej. Ez a szoba azoké, akiket elég erősnek találtak ahhoz, hogy koraszülött babák szülei legyenek. 

Fónyad Dorottya, a Dora Natura alapítója

Támogasd te is a koraszült édesanyákat lehetőséged szerint: érdeklődj, hogy van ő! Konkrét segítséget ajánlj, a nagyobb gyermekek megőrzésében, fuvarozásában, egy-egy tál meleg ételben a családnak, szükséges dolgok beszerzésében. Vedd észre, ha nehezen dolgozza fel ezt az időszakot! Egészséges koraszülött esetén is szükség lehet lelki támogatásra a feldolgozásban, különösen igaz ez szövődményes koraszülöttek esetén. 

Ha saját tapasztalattal is rendelkezel csoportokban, szervezeteknél jelentkezhetsz támogatói beszélgetésekre. Alapítványi szinten támogathatod a koraszülött-ellátás munkáját adományokkal és önkéntesként is. 

Koraszülöttek számára is biztonságosan alkalmazható termékeinket ITT találod.

A felhasználói élmény biztosítása érdekében sütiket alkalmazunk. Az oldal használatával Ön elfogadja a sütik alkalmazását.