Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az újszülött fürdetése: tervezés és rutin kell hozzá

2023. 10. 03. 16:57:06 Fónyad Dorottya
Az újszülött fürdetése: tervezés és rutin kell hozzá
Milyen gyakran fürdessünk? Etetés előtt vagy után? Hány fokos legyen a víz? Mi a helyzet a köldökcsonkkal? Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat az újszülött baba fürdetéséről!

Milyen gyakran fürdessünk? Etetés előtt vagy után? Hány fokos legyen a víz? Mi a helyzet a köldökcsonkkal? Összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat az újszülött baba fürdetéséről!

Bármennyire is készül valaki a gyermekvállalásra, amikor megszületik egy baba, rengeteg kérdés merül fel menet közben az etetéstől az altatáson át a pelenkázásig. Időbe telik, míg kialakul a gondozás napi rutinja, aminek része az újszülött fürdetése is. Sok szülő nem biztos benne, hánykor és milyen gyakran, mivel és mennyi ideig ideális fürdetni egy babát – ez a cikk nekik szól.

Az újszülött baba fürdetése otthon – egyszerűnek tűnik, mégis sokaknak dilemmát okoz

Sok friss – sőt, gyakorlott – szülőben okoz szorongást az első fürdetés, ami, bár valóban egyszerűnek tűnik a kívülálló szemével, alapos felkészülést és előre gondolkodást igényel. Az újszülött baba – legyen kislány vagy kisfiú – törékeny, óvatosan kell öltöztetni-vetkőztetni és tartani a vízben, miközben nem fázhat meg, és a víz hőmérsékletének is megfelelőnek kell lennie számára. Szerencsére gyorsan rutint lehet szerezni a babafürdetésben, ami az egyik legjobb, legfontosabb közös élménnyé válhat az egész család számára. 

Milyen gyakran és hány fokos vízben fürdessük az újszülöttet?

Bár korábban egyértelmű volt, hogy egy kisbabát napi rendszerességgel kell fürdetni, manapság megoszlanak a vélemények. Ahogy a kórházban sem szokás már megmosni az újszülött babát, úgy az otthoni fürdetés is csak heti néhány alkalommal javasolt, ami természetesen függ a csecsemő életkorától, bőrtípusától, és az olyan általános körülményektől is, mint az időjárás. Természetesen, amikor a baba elkezd kúszni-mászni, és egyre többet fedez fel a külvilágból, elengedhetetlenné válik, hogy naponta megfürödjön. Ennél korábbi életkorban viszont gyakran elég az is, ha a hajlatait, a kezét, nemi szervét és a popsiját tisztán tartod és áttörlöd, amikor szükséges. 

Vannak, akik a napi rutin részeként tekintenek az esti fürdetésre már az első hetektől fogva, ezzel sincs semmi gond, néhány alapvető dologra azonban mindenképp figyelni kell. Az újszülött fürdetése során ugyanis maga a fürdetés tart a legrövidebb ideig, de ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen, mindent érdemes a kád köré készítened. Legyen kéznél babafürdető, mosdókesztyű, kifogó (vagy bármilyen, puha törölköző, textilpelenka) és a popsikrémet, testápolót, tiszta pelenkát, hálóruhát se tedd messzire. 

Az első hetekben jó, ha a babakádat beviszed a szobába, hogy a baba biztosan ne fázzon meg a fürdőszobától a gyerekszobáig. A (fürdő)szobában a fürdetés alatt legyen melegebb, de ne extrém módon: a 24-26 fokos hőmérséklet tökéletes, arra viszont figyelj, hogy ha a babát másik helyiségben pelenkázod és öltözteted fel a fürdetés után, a hőmérséklet ne ingadozzon.

A nagy kérdés általában a víz hőmérséklete. Erre a célra kiváló vízhőmérők állnak rendelkezésre, de rövid idő elteltével te magad is könnyen megállapíthatod, hány fokos víz az ideális babád számára, ez általában 36-37 Celsius. Anyáink, nagyanyáink bevált módszere a csukló vagy könyök teszt: ezeken a részeken vékonyabb a bőrünk, így könnyebb megállapítani a kisbabák számára megfelelő vízhőmérsékletet. 

Fontos: egy újszülött számára kevés víz kell a fürdéshez, főleg, ha még nem esett le a köldökcsonk – de erről majd később. Azt pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a babát egy pillanatra sem szabad egyedül hagynod fürdetés előtt, után, alatt.

Mivel fürdesd a babát?

A Dora Natura többek között azért született meg, hogy erre a kérdésre választ adjon. Felelősségteljes szülőkként célunk, hogy egészséges alternatívát nyújtsunk nemcsak a magunk, hanem a gyerekeink bőrápolásában is. A baba fürdetése során érdemes kerülni a vegyszeres termékeket, mivel a kicsik érzékeny bőre a vízben így is gyorsan kiszáradhat, és az ekcéma is gyakori jelenség. Fürdetőink között olyan, természetes alapanyagokból készült, gyengéden tisztító összetevőket találsz, mint a kókuszolaj-kivonat, a hársfavirág-, vagy a levendula- és a római kamilla víz. Ezek az alapanyagok kíméletesen bánnak a kicsik bőrével és kellemesebb élménnyé teszik a fürdetéseket. Használhatod őket hajmosáshoz is, ami a koszmósodás elkerülése érdekében javasolt, általában a fürdetés végére időzítve. 

Fürdetés köldökcsonkkal

A köldökcsonk, ami a születést követően 5-15 napon belül elszárad és magától leesik, semmiképp sem ázhat vízben. Ha még nem esett le a baba köldökcsonkja, a fürdővíz legyen a lehető legkevesebb (érjen a kádban 5-10 cm-ig). Ilyenkor használj a fürdetéshez puha mosdókesztyűt, amivel a gyermeked testét és a köldökcsonk körüli részt át tudod törölni, míg a másik kezeddel a hóna alatt, a könyököddel a fejénél tartod őt. Ha véletlenül víz érné a köldökcsonkot, a fürdetés végeztével finoman töröld át száraz textilpelenkával vagy törölközővel a csonk körüli részt, ahogy a baba hajlatait is.

 

Ha nem megfelelő a víz hőmérséklete és egyéb bakik, amikre oda kell figyelned

A fürdőszoba és a fürdővíz megfelelő hőmérsékletéről minden fürdetés előtt győződj meg, idővel ez a mindennapok rutinjává válik majd. Ha víz kicsit hidegebb vagy melegebb a megengedettnél, ne ess kétségbe, – ami a fürdetés alatt egyébként sem javasolt, hogy a babának is minél jobb élmény legyen – a baba úgyis jelzi, ha nincs minden rendben. Megfelelő hőfok esetén is elképzelhető, hogy gyermeked kényelmetlenül érzi magát, ami nem csoda: ez neki is merőben új, kiszolgáltatott helyzet, amit van, aki jobban, van, aki rosszabbul visel. Mint annyi más esetben, itt is időre és türelemre van szükség. 

Az újszülött egészségének és komfortérzetének megőrzése érdekében figyelj oda arra is, hogy lehetőleg ne legyenek a helyiségekben nagy hőmérséklet ingadozások, kereszthuzat, működő légkondi, és ne legyen sem túl hideg, sem túl meleg. A fürdetés bensőséges és meghitt szertartás, ami gyakran az esti rituálé és az altatás része. 

Ahogy korábban is hangsúlyoztuk, a kisbabának nem kell sok időt a kádban töltenie, ez még nem a pancsolás időszaka – néhány perc bőven elég.

Az első fürdetés: mikor legyen?

A válasz egyszerű: amikor készen állsz rá. Ez lehet az első otthon töltött napon is, de előfordul, hogy hetek vagy hónapok telnek el a hazaérkezéstől számítva. Nyári melegben könnyebben belevág az ember, mint a téli hónapokban, és a baba súlya, személyisége, a vele kapcsolatos teendők nehézsége vagy mennyisége is befolyásolhatja az első fürdetés időpontját. Ha úgy érzed komfortosnak, az első napokban tisztítsd meg langyos vízbe mártott mosdókesztyűvel csak a hajlatokat, a popsit és a nemi szervek környékét, és vágj bele a fürdetésbe akkor, ha már biztos kézzel tudod tartani a csecsemőt. 

A fürdetés időpontja egy napon belül sincs kőbe vésve, bár legjobb az esti, lefekvés előtti órákra időzíteni. Így válik a fürdetésből olyan bensőséges, családi élmény, ami segít a baba idegrendszerének átállni az éjszakai alvásra és megkülönböztetni a nappalokat az éjszakáktól. Válaszd bármelyik megoldást is, törekedj rá, hogy a fürdetés lehetőleg mindig ugyanarra a napszakra essen. 

Ikrek fürdetése: hogyan érdemes felkészülni rá?

Az ikres lét rengeteg extra örömöt és kihívást tartogat, amikre alapvetően úgy lehet felkészülni, ha mindenre jóval több időt szánsz a szokásosnál. Újszülött ikrek esetén ez dupla fürdetést jelent, amihez jó, ha van segítséged. Fontos, hogy két kisbabával még alaposabban elő kell készíteni mindent, hogy külön, egymás után tudd a kádba tenni őket. Ennek része, hogy az épp a sorára váró vagy a kádból kivett és felöltöztetett baba is biztonságban legyen, – például a kiságyban vagy egy felnőtt felügyelete alatt – és minél előbb száraz pelenkába és ruhába bújhasson. Ez a szabály idősebb korban is érvényes az ikrekre, de ha már tudnak stabilan ülni, fürödhetnek együtt. 

 

Fürdetés és etetés: előtte vagy utána?

Az éhes baba nem a legalkalmasabb partner fürdetéshez, mert sír, tekereg, nyugtalan, de tele hassal sem szerencsés nekiállni az öltöztetésének, törölgetésének. Ezeket a szempontokat vedd figyelembe, illetve egy harmadikat is: azt, hogy te magad mikorra szeretnéd időzíteni a legközelebbi etetést. Újszülöttek esetében ideális szokott lenni, ha a baba még nem farkaséhes, de az esti fürdetés után vár rá még egy evés. Nagyobb babáknál, akik az anyatejen vagy a tápszeren kívül mást is fogyasztanak, a tapasztalat mutatja meg, hogy a napi rutinba az etetésekhez képest hova illeszd be a fürdetést. 

Összességében az újszülött fürdetésétől nem kell megijedni, hiszen más babás tevékenységekhez hasonlóan megfelelő felkészülés, előkészítés és jól bejáratott menetrend mellett ebbe is gyorsan belejön az ember. Két dologról sose feledkezz meg: a tiszta, vegyszermentes fürdetőkről és arról, hogy ez a rituálé is lehetőség arra, hogy intenzív és bensőséges kapcsolódást élj meg a gyermekeddel. Tekints rá ajándék időként.

Tartalomhoz tartozó címkék: Babaápolás