Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kiderült, melyek a legfontosabb szempontok a fényvédő kiválasztásakor

2024. 06. 10. 16:30:00 Fónyad Dorottya
Kiderült, melyek a legfontosabb szempontok a fényvédő kiválasztásakor

Felmérést készítettünk 1000 fő bevonásával a fényvédelmi szokásaikról. A válaszokból kitűnik, hogy bár a nők jelentős része (93%) rendszeresen alkalmaz fényvédőt, a válaszadók közel fele nincs tisztában azzal milyen típusú fényvédőt használ és ennek milyen jelentősége van a bőrére és a környezetre nézve. A márka alapító tulajdonosa, Fónyad Dóri és szakmai csapata segítségével kiderítettük, melyek a legfontosabb szempontok a hatékony és biztonságos fényvédő kiválasztásakor. 

SPF50-es fényvédő érték

Az SPF-érték (azaz Sun Protection Factor) azt mutatja meg, hányszor több időt tölthetünk a napon ahhoz képest, ha nem viselnénk fényvédőt. Bár a magasabb faktorszám magasabb védelmet is jelent, ennek mértéke elenyésző, hiszen egy 50 faktoros napkrém az UV-sugarak 98%-át kiszűri, míg a hazánkban ritkaságszámba menő 100 faktoros termékek 99%-os védelmet biztosítanak. Nem érdemes tehát vadászni a magasabb faktorszámot, de 50 alá sem érdemes menni, mivel az UV-sugárzás egyre jelentősebb mértékű, amely felelőssé tehető a napégésért, a pigmentfoltok és a bőrrák kialakulásáért, valamint 80%-ban a bőröregedésért is. 

Szakmai ajánlás szerint a fényvédőt 2-3 óránként érdemes újrakenni, hiszen az izzadás, törölközés, fürdés… jelentősen csökkenti a hatékonyságot. 

 

Komplex összetétel

A tudatos vásárlók körében fontos kérdés, hogy fizikai vagy kémiai fényvédő összetevőket tartalmazó napozó terméket vásároljanak-e. A fizikai, vagy ásványi fényvédők védőrétegként visszaverik az UV-sugarakat. Hátrányuk, hogy nehezen kenhetőek, fehér bevonatot képeznek a bőrön és hatékonyságuk hamar csökken. 

A kémiai fényvédők beszívódnak a bőr felszínébe, így képesek elnyelni és hővé alakítani a káros UV sugarakat. Egyes kémiai fényvédő összetevők nagy mennyiségben irritációt okozhatnak és némelyik, nem megfelelő alapanyagokkal társítva könnyen veszít a fényvédő értékéből. 

Az említett hátrányokat könnyedén kiiktathatod, ha ügyelsz arra, hogy a napozó terméked a lehető legtöbb fényvédő összetevőt tartalmazza. Ha egy termék 7-9 fényvédő alkalmazásával eredményez SPF50 UV-védelmet, az értelemszerűen azt jelenti, hogy sokkal kevesebbet kell alkalmazniuk az egyes fényvédőkből, minimalizálva ezzel bármiféle kockázatot. 

 

Natúr bázis összetevők

Érdemes natúr fényvédőt alkalmaznunk, melynek jelentősége a természetes bázis összetevőkben rejlik. A nem natúr termékek általában petrolkémiai bázisösszetevőket és szilikonokat tartalmaznak, amelyek nem csak a bőrünk regenerálódását lassítják natúr társaikhoz képest, de a természetes vizekbe, vízhálózatba kerülve is jelentős környezeti terhelést jelentenek. A natúr fényvédők alapanyagai azonnali természetazonos regenerációt biztosítanak a bőrnek napozás közben, segítenek semlegesíteni a szabadgyökök káros hatásait és környezetkímélőek. Keresd a nemzetközi natúrkozmetikai minősítők védjegyét a terméken (pl. Naturix, Ecocert, Natrue), mert a csomagolások és az elnevezések önmagukban gyakran félrevezetőek lehetnek!

 

Dermatológiailag tesztelt

Bár a fényvédőknek komoly szabályoknak kell megfelelniük a forgalomba hozatalhoz, a dermatológiai teszt nem feltétel. Gyermekek és érzékeny bőrűek esetében különösen ajánlott erre odafigyelni, de normál bőrűek esetében is érdemes, hiszen a nyári meleg, a sós vagy klóros víz önmagában nagyobb igénybevétel a bőr számára, könnyebben válik irritálttá, amit egy bőrgyógyászatilag tesztelt termékkel jobb megelőzni. 

 

+1 Újszülött kortól

Jól tudjuk, hogy árnyékban, szűrt fényben is meg tud minket kapni a nap, a legtöbben a saját bőrünkön is tapasztaltuk már. Emiatt ajánlott a csecsemőket árnyékban is bekenni, sőt nyári babák esetében már az első séták alkalmával fényvédőt alkalmazni a szabadon lévő bőrfelületeken. Esetükben különösen fontos, hogy a korosztályuknak megfelelő, tehát újszülött kortól alkalmazható, SPF50-es, natúr terméket használjunk, mivel a legkisebbek bőrének természetes támogatásra van szüksége, hogy az általunk ismert és irigyelt, rugalmas, pihe-puha, egészséges bababőr kialakulhasson. 

 

Nem kell félnünk a napfénytől, hiszen testünk és lelkünk elemi szükséglete. De ha tisztában vagyunk a kockázatával és a fenti szempontoknak megfelelően, hatékonyan védekezünk ellene, akkor semmi akadálya, hogy önfeledten élvezze a napfürdőzést a család minden tagja. 

Napozó termékeinket ITT találod. 

Szelídítsd meg a Napot!

Tartalomhoz tartozó címkék: Bőrápolás