Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fizikai vagy kémiai fényvédőt válassz?

2024. 07. 08. 10:00:00 Fónyad Dorottya
Fizikai vagy kémiai fényvédőt válassz?

Nincs egzakt válasz, csak érvek és ellenérvek, így ezt én ebben a bejegyzésben nem fogom eldönteni helyetted, de ha érdekel a téma, segítek a döntésedben pár információval és néhány tévhit megcáfolásával.

Fényvédelmi felmérésünkből kiderült, hogy a felnőtt nők több, mint fele nem tudja, hogy fizikai vagy kémiai fényvédőt használ-e. 
Én ezt nem tartom annyira kétségbeejtőnek, mivel ez csak egyetlen szempont a fényvédő kiválasztásakor és nem is gondolom, hogy a legfontosabb.
A fényvédők a kozmetikumok különleges csoportját képezik: nem tudok még egy olyan termékcsoportról, aminek az összetételét és a forgalomba kerülését ilyen szigorúan szabályoznák. Tehát ha valamire rákerülhet az “SPF50” felirat, biztos lehetsz benne, hogy a kellő fényvédelmet megadja. Emellett fontos szempont lehet a többi bázis összetevő, a jól kenhető és felszívódó formula, a környezetre gyakorolt hatás vagy az illat is.

A fény természete

Ahhoz, hogy megértsük a kémiai és a fizikai fényvédők közötti különbséget, érdemes tudni, mi ellen védekezünk.
A fény legkisebb eleme a foton. A fotonok a Napból hullámvonalban érkeznek a Földre, ezeknek a hullámoknak a távolságát nevezzük hullámhossznak. Ez a hullámhossz határozza meg, hogy milyen színűnek látjuk a fényt. Az ibolya szín hullámhosszánál kisebb hullámhosszúságú színeket, sugarakat nem látjuk, ezek az UV-sugarak (ultraviola). Ezek káros hatásai ellen szükséges védekeznünk, mivel 80%-ban ezek a sugarak tehetőek felelőssé a bőr öregedéséért, a bőrrák kialakulásáért és természetesen a leégésért is. 

Hogyan működnek a fényvédők?

Általában azt szoktuk mondani, hogy a fizikai fényvédők visszaverik, a kémiai fényvédők elnyelik az UV-sugarakat. De mit is jelent ez pontosan és igaz-e egyáltalán?

A kémiai fényvédők valóban elnyelik a káros sugarakat, amik úgy felpezsdítik az elektronjaikat, mint 90’s bulit a Wannabe a Spice Girls-től. Miután ezt az energiát letáncolták, szépen lenyugszanak és visszarendeződnek, készenállva a következő löketre. De a legnagyobb partyarcok is elfáradnak egy idő után, ilyenkor kenjük újra a napozót.
 
A kémiai fényvédő összetevőből nagyon sokféle létezik. Némelyiknek magas koncentrációban lehetnek káros mellékhatásai - elsősorban a környezetre nézve - de egyrészt ezeket általános érvényűnek venni minden kémiai fényvédőre helytelen, másrészt ezeknek a mellékhatásoknak az elkerülésére szigorú határértékek kerültek bevezetésre. 
A kockázatot úgy tudod minimalizálni, hogy minél több fényvédő összetevőt tartalmazó napozó terméket választasz, hiszen minél több hatóanyaggal érik el az SPF50-es fényvédelmet, annál kisebb az egyes összetevők koncentrációja, tehát a termék kockázata matematikailag a nullához fog közelíteni.
A Dora Natura termékek esetében ezt 7-9 különböző kémiai és természetes fényvédő összetevő alkalmazásával értük el. 

A fizikai fényvédőkről nem teljesen igaz a fenti egyszerűsítés, mely szerint visszaverik a sugarakat, inkább csak a két típus közötti különbséget próbálják ezzel hangsúlyozni. A fizikai fényvédők ugyanis szintén elnyelik az UV-sugarak jelentős részét és csak kisebb részüket verik vissza. 
Tehát a fizikai fényvédők a pasik a buliban, akiknek ugyanúgy elindul a lába tinikorunk slágereire, de közben macsósan fintorogva hárítják, hogy ők ezt élveznék.

Fizikai fényvédőből jellemzően kétfélét használnak, a titán-dioxidot és a cink-oxidot, tehát nagyon csekély belőlük a felhozatal, de ezek is megbízhatóan teszik a dolgukat.  
A napozó termékekről általánosságban is elmondható, hogy nagyon nehezen formulázhatóak, könnyen szétválnak, csomósodnak, nehezen kenhetővé válhatnak… Ez a fizikai fényvédőkre különösen igaz: a legnagyobb kritika velük szemben, hogy túl sűrűek, fullasztóak és a jól ismert fehér bevonatot hagyják a bőrön. 
Természetesen a tudomány ezen a téren is fejlődik, de érdemes utánanézni ezek megítélésének is. Egyrészt létrejöttek a nano méretű fizikai fényvédők - de ezeket a bőrgyógyászok egyöntetűen ellenzik! Másrészt viszont innovatív formulázási technikákkal már képesek megszűntetni a fehér bevonatot nem nanoméretű szemcsékkel is, ez egy ígéretes irányzatnak tűnik, de még sajnos eléggé gyerekcipőben jár. 

Bármelyik mellett teszed is le a voksod, a lényeg a tényleges fényvédelem! 
- Keresd a terméken a “széleskörű fényvédelem” vagy “UVA és UVB fényvédelem” kifejezéseket, mivel az SPF érték csak az UVB sugarak elleni védelmet jelöli, pedig a bőröregedés egy részéért és a napallergiáért az UVA sugarak a felelősek. 
- Jól kenhető, hamar felszívódó, kellemes érzetet adó terméket válassz, mert ellenkező esetben NEM FOGOD HASZNÁLNI vagy közelharcot kell vívnod a gyerekkel a felkenéskor. 
- Fényvédelem közben is törekedj a bőröd és a környezeted védelmére!

ELLE Beauty Award közönségdíjas SPF50 natúr fényvédőnket arcra és testre ITT találod.

Tartalomhoz tartozó címkék: Bőrápolás