Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

7 ok, amiért mindig legyen otthon levendula illóolaj

2023. 10. 03. 16:57:06 Fónyad Dorottya

350 tő levendula keretezi az otthonunkat, amit magunk ültettünk és gondozunk a családommal. Ebből talán sejthető, hogy elég elfogult vagyok, ha levenduláról van szó, pedig a Dora Naturát megelőző időkben kifejezetten nem kedveltem. 10 éve ismertem meg a levendula igazi valóját: színeit, illatát, kivonatait…

A testre, lélekre és érzékekre ható gyógynövényt sokszínűsége alapvető kellékké tette otthonunkban.

  1. Csodálatos az illata

Kevés virág illatáról mondható el, hogy uniszex, de a levendula közéjük tartozik. Férfi és női parfümök gyakori fej- vagy szív illata, kozmetikumok közkedvelt alap illata szaunaszeánszok rendszeres kísérője és illóolaja önmagában párologtatva is csodás légtér illatosításra.

Párologtatáshoz alkalmanként 5-8 csepp levendulaolajat alkalmazz, inkább fokozatosan emeld a koncentrációt, ha nagyobb a légtér.

2. Nyugtatja az idegrendszert

Talán a legismertebb tulajdonsága az idegrendszerre gyakorolt hatása: nyugtatja az idegeket, oldja a feszültséget, segíti az elalvást.

Tegyél 3-5 csepp levendula illóolajat egy darab textíliára és tedd a párnád alá a gyorsabb ellazulás és a pihentetőbb alvás érdekében.

3. Csökkenti a fájdalmat

A levendula nagy hatékonysággal csökkenti a görcsös fájdalmakat fej- vagy hasfájás esetén.

Tegyél 2 csepp illóolajat kedvenc natúr testápolódhoz és ezzel masszírozd be a halántékodat, vagy a hasadat. Kisbabádnál is alkalmazhatod hasfájás esetén.

4. Hámosít, fertőtlenít

A levendulaolaj csökkenti az irritációt, nyugtatja a viszkető bőrt és gyorsítja a hegek gyógyulását, valamint gombás eredetű bőrfertőzések esetén is hatékony segítség lehet.

Keverj 5 csepp levendulaolajat egy evőkanál olívaolajhoz, kend a kezelendő területre, majd 30 perc után öblítsd le.

5. Tisztítja a légutakat

Alkalmazhatod inhalálva a légutak hatékony tisztítására is:

Keverj 5 csepp illóolajat 1 liter forró kamillaforrázatba és fölé hajolva lélegezd be a gőzt törölközővel lefedve a fejedet. Vigyázz, nehogy túl forró legyen.

6. Gyógyítja a felső légúti betegségeket

Nátha, megfázás, influenza és torokgyulladás gyógyítására is alkalmazhatod a levendulaolajat.

Keverj 5 csepp levendula illóolajat kedvenc natúr testápolódba és masszírozd be vele a mellkasod vagy gyermeked mellkasát naponta két-három alkalommal. Sertészsírba keverve fokozhatod a hatását.

7. Elriasztja a rovarokat

Mióta körbe bástyáztuk magunkat levendulával, otthonunkban szinte teljesen megszűntek a legyek, a szúnyogok és a pókok.  Te is élvezheted ezt az áldásos hatását levendulaültetvény nélkül is:

Cseppents levendula illóolajat a sarkokba és a nyílászárók köré, hogy a rovarok elkerüljék az otthonodat! Ruháid védelmében is alkalmazhatod a szekrényekben a molyok ellen.

FIGYELMEZTETÉS!

Bánj óvatosan a levendula illóolajjal! Mint minden gyógynövény és azok hatóanyagai, a levendula „túladagolása” is okozhat panaszokat. Lényegében ez bizonyítja a hatékonyságát. Kozmetikum készítésekor sose haladd meg az 1%-os alkalmazást és párologtatáshoz se használj alkalmanként 8-10 cseppnél többet.

Tartalomhoz tartozó címkék: Háztartás